ГоловнаСвіт

Російські військові в Придністров'ї провели навчання з форсуванням Дністра

Молдова назвала ці дії провокацією.

Російські військові в Придністров'ї провели навчання з форсуванням Дністра
Фото: novostipmr.com

Російські військові в Придністров'ї 14-15 серпня провели навчання, в рамках яких відпрацьовували форсування Дністра.

Як повідомляє newsmaker.md, місія ОБСЄ в Молдові висловила стурбованість з цього приводу, а представники Молдови назвали дії російських військових провокаційними і зухвалими.

Навчання з форсуванням річки Дністер проводили 14 серпня в районі пляжу села Тирнаука Слободзейського району (контролюється Придністров'ям) і біля пішохідного мосту через Дністер у Тирасполі. 15 серпня там знову помітили російських військових.

На заняттях водії бронетранспортерів і БРДМ тренувалися робити розворот у воді, ухилятися від різних перешкод у вигляді затоплених дерев, виходити в зазначений район на протилежний берег і маневрувати на воді.

Старший військовий начальник миротворчих сил Молдови разом із представниками Місії ОБСЄ в РМ вирушили 15 серпня на місце, щоб простежити за ситуацією. "Незважаючи на те, що вони їхали автомобілями з символікою миротворчих сил та ОБСЄ, недалеко від місця, де проходили останні навчання, їх зупинив "військовий патруль" у складі семи осіб без розпізнавальних знаків, який перекрив рух. Під час розмови члени патруля визнали, що входять до складу ОГРВ (Оперативна група російських військ)", - повідомили в Бюро реінтеграції уряду Молдови.

Керівника молдовських миротворців і представників Місії ОБСЄ пропустили через 30 хвилин, однак "визначити реальну ситуацію вже було неможливо". У Кишиневі підкреслили, що військовий патруль ОГРВ незаконно перебував у Зоні безпеки, без згоди або координації з ОКК і Об'єднаним військовим командуванням. І це - порушення і "виклик, який породжує нове напруження у Зоні безпеки", відзначили в бюро.

У молдовської делегації в ОКК назвали дії російських військових провокаційними і такими, що порушують механізм підтримки режиму в Зоні безпеки і проведення миротворчої місії.

Нагадаємо, в Міноборони вважають російське угруповання в Придністров'ї загрозою не тільки для Молдови, але і для південних регіонів України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram