ГоловнаСвіт

Уряд ФРН схвалив законопроект про можливість зазначення "третьої статі"

При реєстрації актів про народження з'явиться варіант "різний".

Уряд ФРН схвалив законопроект про можливість зазначення "третьої статі"
Фото: Немецкая волна

У майбутньому в записах актів громадянського стану Німеччини з'явиться третій варіант для зазначення статі. У середу, 15 серпня, уряд ФРН схвалив законопроект про введення можливості для зазначення "третьої статі" при реєстрації актів про народження, пише Немецкая волна.

Таким чином люди, які не є однозначно представниками жіночої або чоловічої статі, отримають можливість записати у відповідній графі варіант "різний" (нім. "Divers"). До цього часу існувала лише можливість залишати цю графу незаповненою, цей варіант після прийняття законопроекту продовжить існувати.

Документ був підготовлений після рішення Федерального конституційного суду. У листопаді 2017 року він ухвалив, що в записах актів громадянського стану повинна бути надана можливість зазначення іншого варіанту, крім жіночої або чоловічої статі. Суд в Карлсруе вказав, що чинні норми порушують заборону дискримінації, закріпленої третім параграфом статті 3 Основного закону ФРН.

Мова в законі йде про дискримінацію за статевою і мовною ознакою, походженням, расової приналежності, релігійних або політичних переконань. Суд зобов'язав закріпити рішення законодавчо до 31 грудня 2018 року.

Рішення суду в Карлсруе стало відповіддю на скаргу приватної особи, яка раніше в декількох інстанціях безуспішно намагалася внести виправлення в запис про своє народження - в графі статі замість закресленого "жіночий" вписати "різний". Згідно зі спеціальною медичною експертизою, людина, яка подала скаргу, не є ні чоловіком, ні жінкою.

Німецька рада з етики передбачає, що в Німеччині проживають близько 80 тисяч інтерсексуалів - людей з недостатньо чітко визначеними статевими ознаками.

Нагадаємо, в червні вказувати третю стать в документах дозволив Конституційний суд Австрії. Замість "жіночої" або "чоловічої" можна використовувати слово "інтер" або "відкритий".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram