ГоловнаСвіт

В Африці вбили російських журналістів, що знімали фільм про найманців "Вагнера" (оновлено)

МЗС Росії підтвердило загибель російських журналістів у ЦАР.

В Африці вбили російських журналістів, що знімали фільм про найманців "Вагнера" (оновлено)
Фото: tvrain.ru

У Центральноафриканській Республіці загинули троє громадян Росії - журналіст Орхан Джемаль, оператор Кирило Радченко і режисер Олександр Расторгуєв. Вони знімали там документальний фільм про роботу ПВК "Вагнера".

Про це повідомляє телеканал Дождь з посиланням на джерела в російському "Центрі управління розслідуваннями". За словами одного зі співрозмовників, загибель знімальної групи підтвердили у місії ООН в ЦАР, а також місцеві держслужбовці.

Росіяни були зупинені на блокпосту, стверджує джерело. Вони їхали зі столиці республіки Бангі у населений пункт Бомбарі. Що саме з ними сталося, невідомо.

Загиблих опізнано.

За даними AFP, тіла загиблих знайшли за 23 кілометри від міста Сібут. Агентство зазначає, що росіяни були вбиті невстановленими озброєними людьми.

Документальний фільм про ПВК "Вагнера" був спільним проектом "Центру управління розслідуваннями" (медіапроект, запущений Михайлом Ходорковським) і Расторгуєва.

Оновлення. МЗС Росії підтвердило загибель російських журналістів у ЦАР.

"За інформацією, що надходить з Центральноафриканської Республіки, 30 липня неподалік м. Сібю (300 км на північ від столиці ЦАР - м. Бангі) загинули три людини, що мали біля себе тільки журналістські документи, видані на ім'я Кирила Радченка, Олександра Расторгуєва та Орхана Джемаля. Зараз їхні тіла вже доставлені у Бангі", - йдеться у повідомленні російського МЗС.

Зазначається, що посольство Росії в ЦАР не було поінформоване про перебування на території країни російських журналістів.

Про присутність бійців ПВК "Вагнера" в Центральноафриканській Республіці раніше писали кілька ЗМІ, зокрема, "Новая газета" і радіостанція France Europe1. За отримання цього контракту, пов'язаного з охороною золотошукачів у Центрально-Африканській республіці, компанія, за даними ЗМІ, конкурувала з новою ПВК "Патріот", імовірно, пов'язаною з Міноборони РФ. Також повідомлялося, що у ЦАР має фінансові інтереси Євген Пригожин, наближений до президента Росії бізнесмен, відомий як "кухар Путіна".

Нагадаємо, що ПВК "Вагнера" була створена в 2014 році російським підполковником запасу Дмитром Уткіним. Спочатку найманці воювали в Донбасі на стороні проросійських бойовиків, а потім вирушили до Сирії. Міноборони РФ не підтверджує, щоб бійці ПВК беруть участь в операції в Сирії.

Служба безпеки України періодично оприлюднює імена найманців цієї російської компанії, насамперед тих, що воювали на сході України у складі російських незаконних збройних формувань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram