ГоловнаСвіт

МЗС РФ назвав навчання "Сі-Бриз-2018" у Чорному морі "спробою спровокувати напруженість"

Навчання цієї серії проводяться щорічно з 1997 року.

МЗС РФ назвав навчання "Сі-Бриз-2018" у Чорному морі "спробою спровокувати напруженість"
Фото: Министерство обороны

Міністерство закордонних справ Росії назвало українсько-американські навчання "Сі-Бриз-2018", які стартували 9 липня в Одесі, "спробою спровокувати напруженість".

Про це йдеться в заяві на сайті МЗС РФ.

"Звернули увагу на інформацію про початок щорічних командно-штабних навчань «Сі Бриз», в яких візьмуть участь понад 3 тис. військовослужбовців з України і країн НАТО, десятки морських суден і літальних апаратів, близько 200 одиниць бронетанкової техніки. Значну частину військовослужбовців (1,5 тис.) направили США, які, крім цього, будуть здійснювати і загальну координацію навчаннями, основною метою яких заявлене відпрацювання проведення операції «із забезпечення безпеки в кризовому районі» за стандартами НАТО", - йдеться в заяві.

У російському МЗС розглядають навчання як "спробу спровокувати напруженість" на південному сході України і на Чорному морі.

"Розглядаємо проведення навчань як спробу вкотре спровокувати напруженість, причому не тільки на південному сході України, а й на Чорному морі загалом. Відповідальність за можливі негативні наслідки несуть ті країни, які втягують Україну в небезпечні «ігри з вогнем», і постійно звинувачують Росію в тому, що вона загрожує регіональній стабільності", - заявили у відомстві.

"Спроби в цих умовах «пограти м'язами» навряд сприятимуть стабілізації обстановки в цьому регіоні", - додали в МЗС РФ.

Нагадаємо, 9 липня в Одесі стартували щорічні українсько-американські навчання "Сі Бриз-2018", які пройдуть в Одеській і Миколаївській областях, а також на полігонах північно-західної частини Чорного моря. У морській частині навчань візьмуть участь 30 кораблів і катерів, включаючи турецький підводний човен; у повітряній - понад 20 літальних апаратів. Тема навчань - "Проведення національної морської операції з безпеки в кризовому регіоні".

Навчання серії "Сі Бриз" проводяться щорічно з 1997 року. Вони проводяться з метою підготовки та нарощення бойової готовності ВМС ЗСУ на двосторонній основі, але є відкритими для інших країн. У 2016 році один з етапів "Сі Бриз" уперше пройшов на Дунаї.

У 2017 році навчання тривали з 10 по 22 липня. У них узяли участь представники 16 країн. Були задіяні майже 3500 військовослужбовців, близько 30 кораблів, катерів і суден, 22 одиниці авіаційної техніки, близько 100 одиниць автомобільної та бронетанкової техніки. Після навчань США передали Україні патрульні катери Islands.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram