ГоловнаСвіт

CNN дізнався про можливий зв'язок Mail.ru зі скандалом у Facebook

Найбільша в Росії технологічна компанія мала сотні додатків, які могли збирати призначені для користувача дані.

CNN дізнався про можливий зв'язок Mail.ru зі скандалом у Facebook
Фото: webcrunch.ru

Російська Mail.ru Group потрапила в сферу уваги концерну Facebook у рамках розслідування про зловживання даними користувачів британською компанією Cambridge Analytica.

Про це повідомив телеканал CNN, передає Deutsche Welle.

Відзначають, що Mail.ru Group розробила сотні додатків для Facebook, частина яких залишилася неопублікованою. Прес-служба соцмережі повідомила, що тільки два додатки отримали двотижневий дозвіл на збір даних.

"За останні шість місяців ми дізналися, що у Facebook було мало можливостей для контролю за збиранням і використанням призначених для користувача даних третіми особами. Тепер ми дізналися, що найбільша в Росії технологічна компанія, чиї керівники тісно пов'язані з Володимиром Путіним, потенційно мала сотні додатків, які були інтегровані з Facebook і могли збирати призначені для користувача дані. Якщо це так, нам потрібно визначити, яка інформація була передана за допомогою Mail.ru і що могли зробити з отриманими даними", - заявив Марк Ворнер, представник Демократичної партії в Сенаті.

До 2015 року, в деяких випадках, коли користувачі Facebook взаємодіяли з додатками, створеними сторонніми розробниками, розробник не тільки отримував дані про цього користувача, але і про його або її друзів, включаючи ім'я, стать, дату народження, місце розташування, фотографії і те, що вони відзначали як "вподобане". У 2014 році соцмережа оголосила, що змінює політику, і обмежить доступ розробників до даних.

Представники Mail.ru Group повідомили CNN, що російська компанія запустила на платформі Facebook близько 20 ігор.

Віце-президент Facebook із партнерських зв'язків Аймі Арчібонд розповів, що інтернет-гігант поки що не має доказів того, що Mail.ru Group неправильно використовувала дані користувачів. Разом з цим він зауважив, що розслідування триває, і не відповів на запитання, чи є у Facebook можливість визначити, як російська компанія використовувала отримані дані.

Соцмережа також поки що не повідомила, скільки призначених для користувача даних отримала Mail.ru Group, і чи були отримані якісь дані про американських громадян.

Mail.ru Group контролює USM Holdings - компанія, заснована Алішером Усмановим, який був включений до опублікованого в січні міністерством фінансів США список бізнесменів, пов'язаних з Кремлем. Російський інвестор Юрій Мільнер був головою Mail.ru Group, поки не пішов у відставку в 2012 році. Мільнер сказав журналу Forbes, що він був членом тодішньої інноваційної комісії президента Росії Дмитра Медведєва з 2009-го по 2011 рік.

Нагадаємо, в березні група інвесторів подала в суд на Facebook у зв'язку зі скандалом навколо Cambridge Analytica. Інвестори звинувачують Facebook у тому, що її представники "робили свідомо помилкові або такі, що вводять в оману заяви", а також "порушили свої правила щодо захисту особистої інформації, дозволивши третій стороні отримати доступ до особистих даних мільйонів користувачів без їхньої згоди".

За день акції Facebook упали в ціні на 8%, що призвело до збитків компанії на суму понад 6 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram