ГоловнаСвіт

Великобританія зажадала від Росії пояснень у зв'язку з новим отруєнням "Новачком"

Двоє постраждалих жителів Еймсбері перебувають у критичному стані.

Великобританія зажадала від Росії пояснень у зв'язку з новим отруєнням "Новачком"
Фото: EPA/UPG

Міністр внутрішніх справ Великобританії Саджид Джавід закликав російську владу пояснити новий випадок отруєння нервово-паралітичною речовиною "Новачок", який стався в суботу, 30 червня, в графстві Вілтшир.

Про це пише BBC.

45-річний Чарлі Роулі і 44-річна Дон Стерджесс були госпіталізовані з ознаками отруєння, схожими з тими, які були виявлені в березні в колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля і його доньки. Роулі та Стерджесс, які перебувають у критичному стані, проживають у місті Еймсбері, що розташоване за 11 кілометрів від міста Солсбері, де були знайдені непритомними Скрипалі.

Джавід заявив, що нервово-паралітичну речовина, якою отруїлася пара в Еймсбері, тієї ж групи, що і субстанція, якою було отруєно в березні Сергія і Юлію Скрипалів.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков відкинув підозри в тому, що до отруєння можуть бути причетні спецслужби РФ.

"Це дуже тривожні новини. Безумовно, вони викликають глибоку стурбованість і в зв'язку з подібними проявами, вже неодноразовими, у Великобританії. Зараз ми, звичайно, стурбовані. Все-таки в Європі таке повторюється, використання ось таких речовин. Хоча, з іншого боку, ми не володіємо інформацією, які речовини, власне, використовувалися, як використовувалися", - заявив Пєсков.

Перший директор ФСБ Сергій Степашин заявив, що "у британської сторони є проблеми зі зберіганням отруйних речовин", і порадив шукати винуватих в отруєнні в лабораторії в Портон-Дауні.

Нагадаємо, 4 березня 2018 року в англійському місті Солсбері було отруєно раніше засудженого в РФ за шпигунство на користь Лондона екс-розвідника ГРУ Сергія Скрипаля. Разом з ним постраждала його донька Юлія.

Влада країни заявила, що росіян отруїли речовиною нервово-паралітичної дії "Новачок", яку розробляли в СРСР і РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram