ГоловнаСвіт

Меркель уклала угоду з 14 країнами про швидке повернення мігрантів

При прискореній процедурі планується скоротити терміни розгляду заяв про притулок.

Меркель уклала угоду з 14 країнами про швидке повернення мігрантів
Фото: EPA/UPG

Канцлер ФРН Ангела Меркель заручилася підтримкою 14 країн Євросоюзу в питанні прискореної процедури висилки з Німеччини мігрантів, зареєстрованих в інших країнах ЄС.

Це випливає з восьмисторінкового документа, який голова уряду підготувала для голів партій і фракцій партнерів  з коаліції - Християнсько-соціального союзу і Соціал-демократичної партії Німеччини, пише DW.

Про результати своїх переговорів канцлер Німеччини 29 червня повідомила партнерів з правлячої коаліції.

Підтримку пропозиції канцлера висловили, зокрема, Угорщина, Польща та Чехія, які раніше були вкрай критично налаштовані щодо міграційної політики Меркель.

Крім того, до переліку держав, що схвалили ініціативу, увійшли Бельгія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Литва, Латвія, Люксембург, Нідерланди, Португалія і Швеція.

На рівні політичного керівництва всіх цих країн голова уряду ФРН отримала принципову згоду на подібні домовленості.

Як пише Меркель, на сьогоднішній день добитися виконання Дублінської угоди про перерозподіл біженців вдається лише в 15 відсотках всіх випадків. Після укладення нових угод цю цифру, як очікується, вдасться збільшити.

При прискореній процедурі планується скоротити терміни розгляду заяв про притулок до одного тижня і істотно прискорити прийняття рішень з оскаржених постанов. Подібний механізм пошириться, зокрема, на тих, хто вже внесений в загальну базу даних EURODAC, за допомогою якої можна порівнювати відбитки пальців прохачів притулку.

Претендентів притулку, чия країна в'їзду в ЄС відмінна від Німеччини, Меркель планує розміщувати в спеціальних центрах. Це торкнеться тих мігрантів, які підпадуть під дію угод про реадмісію - як у випадку з Грецією та Іспанією. Крім того, мова йде і про біженців, які обійшли офіційний прикордонний контроль і потрапили в ФРН, перетинаючи кордон в тих місцях, де немає пунктів пропуску.

Раніше Німеччина вже досягла з Іспанією і Грецією домовленостей щодо співпраці в сфері міграційної політики. Зокрема, Греція та Іспанія готові приймати назад біженців, якщо німецькі правоохоронці на кордоні з Австрією встановлять, що їх дані вже внесені в загальну базу ЕС EURODAC.

Нагадаємо, лідери ЄС затвердили план боротьби з нелегальною міграцією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram