ГоловнаСвіт

Польський Сейм скасував кримінальну відповідальність за звинувачення поляків у злочинах нацистів

Ухвалені зміни не стосуються "українських статей".

Польський Сейм скасував кримінальну відповідальність за звинувачення поляків у злочинах нацистів
Фото: EPA/UPG

Польський Сейм у середу, 27 червня, ухвалив зміни до закону про Інститут національної пам'яті (ІНП), що скасовують положення про кримінальну відповідальність за згадку про участь поляків у злочинах, які зробила нацистська Німеччина.

Як зазначає "Польське радіо", зміни підтримали 288 депутатів, проти виступили 25 народних обранців, п'ятеро утрималися від голосування.

З ініціативою в терміновому порядку внести зміни до закону про ІНП виступив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький. За його словами, положення про кримінальну відповідальність "почали діяти контрпродуктивно".

Голова Інституту національної пам'яті України Володимир В'ятрович заявив, що ухвалені зміни не стосуються "українських статей" про так звану бандерівську ідеологію. "Тому нормальний польсько-український історичний діалог досі неможливий", - написав він у фейсбуці.

Нагадаємо, на початку 2018 року Польща внесла поправки до закону про Інститут національної пам'яті, згідно з якими людина, яка публічно звинувачує Польщу в злочинах, скоєних під час Голокосту, у пособництві нацистській Німеччині, військових злочинах або злочинах проти людяності, може бути засуджена до тюремного ув'язнення терміном на три роки. Закон забороняв, наприклад, використовувати словосполучення "польський табір смерті" під час опису концтаборів, що існували на території окупованої Польщі.

Закон спричинив неоднозначну реакцію в Ізраїлі, США, а також в Україні у зв'язку з тим, що крім іншого документ забороняє пропаганду в Польщі "бандерівської ідеології", а також заперечення "геноциду на Волині".    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram