ГоловнаСвіт

Рада ЄС готова до переговорів з Албанією і Македонією про вступ у Євросоюз

Переговори можуть початися в червні 2019 року.

Рада ЄС готова до переговорів з Албанією і Македонією про вступ у Євросоюз
Фото: www.ednist.info

Європейський Союз готовий розпочати переговори з Македонією й Албанією про приєднання країн до блоку. Таке рішення у вівторок, 26 червня, ухвалила Рада ЄС із загальних питань на засіданні в Люксембурзі, передає DW.

Протягом зустрічі міністрів з європейських питань держав-членів ЄС деякі з них висловлювали занепокоєння з приводу корупції та проблем з верховенством права в обох країнах. Тому в рішенні Ради ЄС зазначено, що переговори можуть початися в червні 2019 року, але за умови, що Албанія й Македонія продемонструють прогрес у реалізації реформ, перш за все - в боротьбі з корупцією.

"Ми повинні визнати, що мир, стабільність і демократія в країнах Західних Балкан мають особливе значення для всіх нас у Європейському Союзі", - заявив статс-міністр з європейських питань у МЗС Німеччини Міхаель Рот. Він також відзначив "помітний прогрес" в обох країнах.

Втім поки що рано прогнозувати, коли і чи взагалі ці країни стануть членами ЄС. Переговори про приєднання можуть тривати багато років, а в разі регресу в реформах - зупинитися. Наприклад, переговори ЄС з Туреччиною тривають із 2005 року.

Раніше Європейська комісія рекомендувала Раді ЄС розпочати офіційні переговори про вступ Албанії і Македонії в ЄС. Із шести західнобалканських країн, які не є членами Євросоюзу, переговори про приєднання до ЄС уже ведуть Сербія і Чорногорія. Косово і Боснія і Герцеговина є "потенційними кандидатами".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram