ГоловнаСвіт

Вибори мера Кишинева не відбулися - Верховний суд Молдови

Андрій Нестасе назвав рішення суду політичним.

Вибори мера Кишинева не відбулися - Верховний суд Молдови
Андрей Нэстасе
Фото: EPA/UPG

Верховний суд Молдови скасував результати виборів мера Кишинева, перемогу на яких здобув лідер партії "Платформа "Гідність і правда" Андрій Нестасе.

Як передає Укрінформ, Верховний суд після багатогодинних дебатів залишив чинним рішення Апеляційної палати Кишинева, відповідно до якого визнано, що вибори не відбулися. Рішення ВС остаточне й оскарженню не підлягає.

Як заявив сам Андрій Нестасе, рішення суду політичне і прийняте під тиском влади. Представники владної у країні коаліції на чолі з Демократичною партією категорично спростували заяву Нестасе.

Згідно з вердиктом суду, рішення про невизнання виборів було ухвалене тому, що в день голосування Андрій Нестасе оприлюднив на своїй сторінці в соціальних мережах відеозвернення до виборців із закликом прийти на виборчі дільниці і проголосувати. Судді кваліфікували звернення як агітацію в день виборів.

Згідно з підсумками голосування (вибори відбулися 3 червня), за Андрія Нестасе проголосували 52% виборців, а за представника Партії соціалістів Йона Чобану - близько 48% громадян.

Зараз центральні вулиці молдовської столиці заблоковані через протести прихильників Андрія Нестасе, які вимагають визнати результати виборів.

До чергових виборів мера, намічених на травень 2019 року, столицею Молдови керуватиме виконувач обов'язків мера Руслан Кодряну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram