ГоловнаСвіт

Словаччина відтермінувала заміну винищувачів МіГ-29 виробництва Росії

У Болгарії затвердили закупівлю сучасних винищувачів замість російських МіГів.

Словаччина відтермінувала заміну винищувачів МіГ-29 виробництва Росії

Словаччина заявила, що відкладає рішення про покупку американських винищувачів F-16 або шведських Gripen, щоб замінити літаки російського виробництва МіГ-29, повідомляє Радіо Свобода.

Прем'єр-міністр країни Пітер Пеллегріні 20 червня заявив, що хоче затримати згадане рішення, щоб "побачити інші пропозиції для усунення будь-яких сумнівів".

Очікується, що Міністерство оборони надасть аналіз двох варіантів до 29 червня для схвалення уряду.

Член НАТО Словаччини має договір про технічне обслуговування з Росією своїх 12 літаків МіГ-29  щонайменше до середини 2019 вартістю від 25 до 80 млн доларів на рік.

Російські фахівці перебувають на словацькій військовій авіаційній базі в рамках угоди. Вони залишаться на місці навіть після підписання угоди про нові реактивні літаки до моменту доставки.

За словами аналітика Словацького інституту безпеки поліції Ярослава Нада, доставка реактивних літаків Gripen може тривати 18-24 місяці, а F-16, ймовірно, будуть доставлені в 2023 році.

"Обидва варіанти будуть кроком вперед для Словаччини, однак не було публічних дебатів про те, чи потрібні країні дорожчі і просунуті F-16 або більш доступні для бюджету Gripens", - сказав він агентству Reuters.

Про вартість реактивних літальних апаратів і технічного обслуговування не повідомляється.

Раніше в червні парламент Болгарії затвердив закупівлю сучасних винищувачів замість російських МіГ-29.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram