ГоловнаСвіт

Парламент Македонії схвалив перейменування країни в Північну Македонію

Прем'єр-міністр Заєв закликав дати шанс угоді з Грецією.

Парламент Македонії схвалив перейменування країни в Північну Македонію
Македония
Фото: EPA/UPG

Парламент Македонії в середу ратифікував договір з Грецією про перейменування країни в Республіку Північна Македонія.

Угоду, що означає припинення 27-річної суперечки з південним сусідом, підтримали 69 македонських депутатів, повідомляє місцеве агентство МІА. Опозиційна партія ВМРО-ДПМНЄ бойкотувала засідання.

"У нас є угода, яка чітко відображає нашу македонську ідентичність, нашу македонську мову на віки і століття. Ми нікому нічого не віддавали і ніхто нічого не забирав, коли ми домовилися про географічну назву. Це сміливий крок в інтересах мирного майбутнього наших громадян і наших дітей. Давайте відмовимося від маніпуляцій та ізоляції і дамо угоді шанс", - прокоментував це рішення прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв.

Тепер у Македонії повинен відбутися референдум, на якому громадяни зможуть проголосувати на підтримку або проти угоди з Афінами. Його проведення заплановане на осінь.

Нагадаємо, що перейменування Македонії полегшить європейську і євроатлантичну інтеграцію країни, яку раніше блокувала Греція.

Після оголошення про незалежність від Югославії 1991 року Македонія обурила греків, використавши назву однойменного грецького регіону, розташованого на півночі Греції, на кордоні з Македонією.

Зважаючи на це, Греція блокувала приєднання Македонії до НАТО і ЄС. Крім того, в ООН країна входить до врегулювання спору під офіційною назвою "колишня югославська Республіка Македонія".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram