ГоловнаСвіт

Грібаускайте: з боку Москви існує не тільки військова загроза

Президент Литви застерегла Захід від наївності щодо Росії.

Грібаускайте: з боку Москви існує не тільки військова загроза
Фото: http://bb.lv

Президент Литви Даля Грібаускайте вважає, що з боку Росії існує велика небезпека військового вторгнення, якщо Вільнюс не буде постійно готовий до оборони.

Про це вона заявила в інтерв'ю німецькому виданню Spiegel Online, передає Deutsche Welle.

"Якщо ми покажемо, що можемо і хочемо захистити себе, тоді ніхто не нападатиме на нас. Ми повинні бути готові психічно, політично, технологічно, серцем і душею", - наголосила Грібаускайте.

Вона зазначила, що російські війська, зосереджені на кордонах країн Балтії і Польщі, "в 10 разів перевершують сили НАТО, що там перебувають". Однак, за її словами, молоде покоління литовців готове захищати свою країну від будь-якого супротивника. На думку Грібаускайте, було великою помилкою, що цього не сталося в 1940 році, коли Червона Армія окупувала країну.

Президент вважає, що західні держави занадто наївні в оцінці Росії.

"Тільки коли на них нападають, тоді вони помічають, що Росія втручається в їхні інтереси, шпигує за ними або маніпулює їх виборами, і вони прокидаються", - заявила Грібаускайте, наголосивши, що президент РФ Володимир Путін "говорить одне, а робить інше". Президент Литви також вказала на тісний взаємозв'язок поставок енергоносіїв і політики. На її думку, якщо Європа через "Північний потік-2" зробить себе залежною від Росії, то це дасть Путіну дієвий інструмент для проведення своєї політики. Сама Литва звільняється від енергетичної залежності від Росії шляхом закупівель скрапленого газу з США.

Нагадаємо, раніше Грібаускайте назвала розміщені в Калінінграді російські "Іскандери" загрозою для половини Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram