ГоловнаСвіт

Єврокомісія рекомендувала розпочати перемови про вступ Македонії до ЄС

Європейська рада може ухвалити рішення за два тижні.

Єврокомісія рекомендувала розпочати перемови про вступ Македонії до ЄС
Фото: EPA/UPG

Єврокомісія дала рекомендацію Європейській раді почати перемови про вступ Македонії до ЄС. Про це верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні заявила в неділю, 17 червня, передає Німецька хвиля.

На церемонії підписання попередньої угоди про перейменування Македонії глава європейської дипломатії висловила сподівання, що Європейська рада ухвалить відповідне рішення через два тижні. За словами Федеріка Могеріні, це стане "позитивним сигналом і зміцнить хвилю змін та мирних, конструктивних регіональних відносин".

Раніше того самого дня прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв і глава грецького уряду Алексіс Ціпрас підписали попередню угоду, в якій Греція зобов'язалася визнати сусідню державу під назвою Республіка Північна Македонія. Угода набуде чинності після того, як її схвалять парламенти обох країн. Крім того, Македонія проведе референдум з питання про перейменування.

Суперечку навколо назви держави Македонія пов'язано з тим, що в складі Греції є однойменна область. Афіни побоюються, що в разі закріплення назви "Македонія" за сусідньою країною Скоп'є може пред'явити територіальні претензії на грецьку область. Через це офіційною назвою Македонії в ООН з 1993 року є словосполучення "Колишня югославська республіка Македонія", а Греція блокує вступ Скоп'є до Євросоюзу і НАТО.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram