ГоловнаСвіт

Російський посол пропонував спонсору Brexit золоті копальні в Сибіру

Проект оцінювали в мільярди доларів.

Російський посол пропонував спонсору Brexit золоті копальні в Сибіру
Бэнкс (справа) и один из главных сторонников "Брексита" Найджел Фараж
Фото: EPA/UPG

Бізнесмен Аррон Бенкс, який фінансував Leave.EU, одну з головних кампаній виходу Великобританії з Євросоюзу (Brexit), кілька разів зустрічався з представниками російського посольства під час підготовки референдуму з приводу Brexit.

Про це повідомляє видання The Observer з посиланням на електронне листування Бенкса.

Лідери руху Leave.EU декілька разів зустрічалися з високопоставленими російськими чиновниками з листопада 2015-го по 2017 рік. Дві з цих зустрічей припали на тиждень, коли Leave.EU запустила свою офіційну кампанію. За даними The Sunday Times, посередником при організації зустрічей виступав дипломат Олександр Удод, який покинув Великобританію серед тих, кого вислали через "справу Скрипалів".

Також російський посол познайомив Бенкса з якимось російським бізнесменом, який запропонував тому купити проект з видобутку золота, що коштує кілька мільярдів доларів. Це сталося наступного дня після старту кампанії Leave.EU.

Бенксу запропонували вкласти гроші у придбання шести золотих копалень у Сибіру, аби, об'єднавши їх в одне підприємство, в результаті отримати декілька мільярдів доларів доходу. The Sunday Times повідомляє, що рудники належать російському золотопромисловцеві Сергію Поварьонкіну. У лютому 2016 року Бенкс прилетів до Москви, щоб зустрітися з ключовими партнерами та спонсорами проекту з видобування золота.

Угоду було анонсована 5 липня, через 12 днів після референдуму. Невідомо, чи інвестував у неї Бенкс, проте 17 липня він написав у Twitter: "Я зараз купую золото і великі запаси корисних копалин". Про те, що Бенкс був інвестором цього проекту, публічно ніде не повідомляють.

Контакти між Бенксом і Росією почастішали перед президентськими виборами в США, коли Бенкс, його бізнес-партнер і один з представників Leave.EU Енді Вігмор, а також Найджел Фарадж агітували за Трампа у Великобританії.

Бенкс вклав у кампанію Brexit 12 млн фунтів. Він одружений з росіянкою Катериною Падеріною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram