ГоловнаСвіт

Країни G7 у комюніке висловили готовність до нових санкцій проти РФ

Трамп відмовився підписати комюніке.

Країни G7 у комюніке висловили готовність до нових санкцій проти РФ
Фото: EPA\UPG

Лідери країн G7 засудили Росію за приєднання Криму і попередили, що будуть готові ввести нові санкції проти Москви, якщо цього вимагатимуть обставини. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми засуджуємо незаконне приєднання Криму і продовжуємо підтримувати суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України у визнаних на міжнародному рівні кордонах", - наголошується у спільній заяві, опублікованій за підсумками саміту G7.

"Ми готові вживати подальших обмежувальних заходів, щоб збільшити ту ціну, яка платить Росія (за свої дії - ред.) у разі, якщо кроки російської сторони нас до цього підштовхнуть", - наголосили лідери G7.

Також вони висловили готовність підтримувати російське громадянське суспільство.

У документі йдеться, що санкції проти РФ діють "у зв'язку з тим, що Росія не може забезпечити повного виконання власних зобов'язань в рамках Мінських домовленостей, а також - з урахуванням порушення суверенітету України".

Учасники саміту підтримали зусилля в рамках "Нормандського формату" та ОБСЄ щодо вирішення конфлікту в Україні.

Водночас президент США Дональд Трамп заявив, що відмовляється схвалювати цю заяву, оскільки він незадоволений заявами прем'єра Канади Джастіна Трюдо про несправедливі американських мита.

"Канадський прем'єр Трюдо під час наших зустрічей на саміті G7 був лагідним, як овечка, зате потім на прес-конференції після мого відльоту заявив, що "американські мита певною мірою образливі" і що він "не дасть себе образити". Це дуже нечесно і слабко. Наші мита - відповідь на його мита у 270% на молочну продукцію", - написав президент США в Твіттері.

"Враховуючи неправдиві заяви Джастіна на його прес-конференції і той факт, що Канада встановила величезні мита на продукцію наших фермерів, робітників і компаній, я наказав представникам США не підписувати комюніке, тоді як ми розглядаємо можливість мит на автомобілі, які заполонили американський ринок", - додав Трамп.

Нагадаємо, Трамп виступив за повернення до формату G8 з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram