ГоловнаСвіт

Роскомнагляд розблокував понад 7 млн IP-адрес

Це рекордне скорочення "чорного списку" за весь час його існування.

Роскомнагляд розблокував понад 7 млн IP-адрес
Фото: geektimes.ru

З "чорного списку" Роскомнагляду видалено більшу частину внесених туди мережевих адрес - понад 7 млн. Вони належать американській компанії Amazon і французькій Online.net. Про це пише російська служба Бі-бі-сі.

"Це рекордне скорочення списку за весь час його існування - і воно позитивно позначиться на працездатності популярних сервісів на території Росії", - йдеться в матеріалі.

Роскомнагляд почав видаляти адреси 8 червня о 18 годині вечора. До цього моменту було заблоковано 11 млн адрес, однак вже о 19:00 їх кількість скоротилася до 3,8 млн.

Амністовано більш ніж 65% адрес, підтвердив Бі-бі-сі спеціаліст з інтернет-блокувань Філіп Кулін. За його словами, це позначиться на працездатності месенджера Telegram, який раніше орендував ці адреси для обходу блокувань.

"Це поліпшить роботу в Росії корпоативного месенджера Slack, Mozilla Firefox, сайту для програмістів GitHub та інших популярних веб-сервісів, які використовували ті ж адреси, що й Telegram", - додав Кулін.

Зараз 3 млн (76,5%) із заблокованих в Росії мережевих адрес належать хмарному сервісу Amazon AWS. 13% заблокованих адрес належать до хмарного хостингу DigitalOcean, також американського.

Бі-бі-сі не вдалося отримати коментар Роскомнагляду. Однак, як передавали РИА Новости, раніше в кулуарах Петербурзького економічного форуму глава відомства Олександр Жаров пообіцяв відмовитися від масових блокувань мережевих адрес і перейти до більш точкових дій.

Роскомнагляд почав масово блокувати мережеві адреси у квітні 2018 року - після того, як суд постановив заблокувати в Росії месенджер Telegram. На піку відомство заблокувало близько 20 млн мережевих адрес, в результаті постраждали законослухняні сервіси, такі як каси музеїв Московського Кремля і месенджер Viber.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram