ГоловнаСвіт

Гаазький суд задовольнив апеляцію колишнього конголезького віце-президента (оновлено)

Жан-П'єр Бемба Гомбо командував військовими, котрі скоїли сотні вбивств, пограбувань і зґвалтувань.

Гаазький суд задовольнив апеляцію колишнього конголезького віце-президента (оновлено)
Жан-Пьер Бемба Гомбо
Фото: EPA/UPG

Апеляційна палата Міжнародного кримінального суду в Гаазі виправдала колишнього віце-президента Демократичної Республіки Конго Жан-П'єра Бемба Гомбо, засудженого два роки тому до 18 років в'язниці.

Про це повідомляє AFP.

Жан-П'єра Бембу Гомбо визнали винним у військових злочинах і злочинах проти людяності, скоєних підконтрольними йому загонами Руху за звільнення Конго в період з 2002 по 2003 рік на території Центрально-Африканської Республіки.

Бемба командував незаконними збройними формуваннями у складі близько півтори тисячі солдатів, які були введені в сусідню ЦАР, щоб підтримати президента Анжа-Фелікса Патассе в боротьбі проти повстанців. Під керівництвом Бемби конголезькі солдати здійснили в Центрально-Африканській Республіці сотні вбивств, пограбувань і зґвалтувань серед мирного населення.

Оновлення. Як зазначає "Бі-бі-сі", в п'ятницю суддя Крістіна Ван ден Вінгарт дійшла висновку, що Жан-П'єр Бемба Гомба не може нести відповідальність за ці дії.

Вона також заявила, що судді в 2016 році не врахували спроби Бембі зупинити злочини, коли йому ставало про них відомо.

Правозахисна група Amnesty International заявила, що вердикт - "величезний удар" для жертв "жахливої кампанії зґвалтувань та сексуального насильства".

Понад 5000, залишилися в живих, взяли участь в розгляді проти Бемби.

Бембу заарештувала бельгійська влада в передмісті Брюсселя в травні 2008 року і передала в руки міжнародного правосуддя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram