ГоловнаСвіт

МВФ відкриє Аргентині програму stand-by на $50 млрд

Ці кошти будуть виділені впродовж трьох років.

МВФ відкриє Аргентині програму stand-by на $50 млрд
Фото: premiumtimesng.com

Міжнародний валютний фонд (МВФ) і влада Аргентини домовилися про відкриття кредитної програми stand-by в розмірі 50 мільярдів доларів, ідеться в прес-релізі організації.

Ці кошти будуть виділені впродовж трьох років.

Президент Маурісіо Макрі оголосив про намір Аргентини укласти угоду з МВФ близько місяця тому на тлі різкого зниження курсу песо, що ставило під сумнів можливості країни з обслуговування зовнішніх боргів.

Кредитну програму ще повинні затвердити на раді директорів МВФ, яка розгляне економічну програму уряду Аргентини. Згідно з цією програмою, інфляція в країні повинна бути знижена з нинішніх 28% до 15% уже цього року, в 2019-му - до 17%, в 2020-му - до 13%.

Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард зазначила, що влада Аргентини збирається використовувати на підтримку економіки країни поки що тільки перший транш (близько $15 млрд), а решту грошей можуть використати в майбутньому в разі необхідності.

"Я вітаю аргентинську владу з досягненням цієї угоди. Як ми наголошували раніше, цей план належить уряду Аргентини і розроблений ним з метою зміцнення економіки на благо всіх аргентинців. Я рада, що ми можемо внести свій вклад у ці зусилля, надаючи фінансову підтримку, яка сприятиме зміцненню довіри на ринку, надаючи владі час для вирішення низки давніх проблем", - сказала Лагард.

Новий уряд Аргентини успадкував від попереднього кабінету високий дефіцит бюджету і великий держборг. Упродовж останніх 14 років Аргентина постійно перебувала в стані дефолту за тими чи іншими борговими зобов'язаннями. Їй двічі була потрібна реструктуризація боргу - в 2005 році при президенті Несторі Кіршнері і в 2010 році, коли країну очолила його дружина Крістіна Фернандес де Кіршнер.

Нагадаємо, в квітні 2014 року МВФ затвердив кредитну програму stand by для України на 17,01 млрд доларів, але вже через рік Україні відкрили 4-річну програму EFF (Extended Fund Facility) на 17,5 млрд доларів замість stand by. Відтоді Україна отримала чотири транші на загальну суму 8,7 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram