ГоловнаСвіт

США відкликали кількох дипломатів із Китаю через "акустичні атаки"

Симптоми схожі на ті, які були в співробітників Держдепу на Кубі.

США відкликали кількох дипломатів із Китаю через "акустичні атаки"
Госдепартамент США
Фото: EPA/UPG

США відкликали з Китаю декількох дипломатичних співробітників після того, як вони зазнали поки що не встановленого зовнішнього впливу, схожого на "акустичну атаку" на представників Держдепартаменту США на Кубі минулого року.

Про це заявила офіційна представниця Держдепу Гізер Ноєрт, передає Reuters.

Вона розповіла, що після отримання Держдепом медичного підтвердження того, що один із співробітників зазнав акустичної атаки в Гуанчжоу, зовнішньополітичне відомство направило туди бригаду медиків для проведення обстеження всіх держслужбовців США і членів їхніх сімей. За словами Ноєрт, після обстеження було вирішено скерувати кількох співробітників для подальшої оцінки стану здоров'я в США.

Представниця Держдепу додала, що лікарі проведуть ретельні обстеження для виявлення причин події.

23 травня держсекретар США Майк Помпео заявив, що американський дипломат, який працює в Гуанчжоу, відчув нездужання. Він уточнив, що симптоми були схожі на ті, які мали постраждалі від акустичної атаки співробітники Держдепу на Кубі. Міністр закордонних справ Китаю Ван І, коментуючи інцидент, сказав, що КНР не виявила ознак акустичної атаки на дипломата США.

У серпні 2017 року Вашингтон звинуватив Кубу в акустичних атаках на американське посольство в Гавані. За даними американської влади, тоді постраждали близько 20 співробітників дипмісії. Дипломати заявляли про безсоння, головні болі, нудоту, падіння слуху і порушення рівноваги. Куба заперечувала ці звинувачення. У жовтні США у відповідь на акустичні атаки вислали з країни 15 кубинських дипломатів. Однак у січні цього року у ФБР визнали, що не знайшли слідів акустичних атак на американських дипслужбовців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram