ГоловнаСвіт

Акції на підтримку Сенцова відбулися у 78 містах світу

Волонтери передали "маніфест про порятунок Сенцова" міністру закордонних справ Канади, депутатам ізраїльського парламенту та членам Європарламенту.

Акції на підтримку Сенцова відбулися у 78 містах світу

Акції на підтримку українського режисера Олега Сенцова, якого незаконно ув'язнили в Росії і який оголосив голодування 14 травня, пройшли у 78 містах світу з 1 по 3 червня. Про це повідомляє "Новая газета".

Акції #SaveOlegSentsov пройшли у Німеччині, Італії, Швеції, ОАЕ, Франції, Бельгії, Ізраїлі, Канаді, США, Великобританії, Кувейті та інших країнах.

"Я написала заклик провести акції на підтримку Олега, розіслала друзям, ті - своїм, і швидко виявилося, що люди з 30 країн світу, від Канади до Австралії, готові писати маніфест акції, перекладати його на різні мови, робити банери та відеокліпи, поширювати інформацію про акції соцмережами", - розповіла одна з організаторів акції голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Учасники акцій закликали Росію звільнити Олега Сенцова і всіх політв'язнів, а країни "Великої сімки" - винести на обговорення питання їх звільнення на наступному саміті країн G7, який розпочнеться 8 червня в Канаді.

Також волонтери передали "маніфест про порятунок Олега Сенцова" міністру закордонних справ Канади, депутатам ізраїльського парламенту та членам Європарламенту.

"Олег Сенцов зважився на цей відчайдушний крок, щоб привернути увагу міжнародної спільноти до політичних переслідувань в Росії і окупованому Криму. Він поставив на карту власне життя і готовий йти до кінця. Ми не маємо права допустити його загибелі", - сказала Матвійчук.

Акції на підтримку Сенцова пройшли також у Росії, зокрема в Москві та Петербурзі. У Санкт-Петербурзі поліція затримала двох учасників пікетів на підтримку режисера, у Москві - одного, ним виявився режисер і сценарист Михайло Местецький.

Напомним, в 2015 году российских суд приговорил Сенцова к 20 годам колонии строгого режима по обвинению в подготовке терактов в Крыму и Симферополе. 14 мая 2018 года режиссер объявил голодовку. Он требует освободить украинских политзаключенных, которые находятся в России. Себя он в их число не включает.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram