ГоловнаСвіт

Грузія розриває дипвідносини з Сирією після визнання нею Абхазії і Південної Осетії

МЗС країни закликало міжнародну спільноту належно оцінити дії сирійської влади.

Грузія розриває дипвідносини з Сирією після визнання нею Абхазії і Південної Осетії
Фото: Andrew Ghilan

Грузія офіційно розпочала процедуру розриву дипломатичних відносин із Сирією після визнання нею Абхазії і Південної Осетії.

Про це йдеться в заяві голови грузинського МЗС Михайла Джанелідзе, опублікованій на сайті відомства, передає "112 Україна".

Причиною таких дій стало визнання Сирією незалежності Абхазії і Південної Осетії, які, згідно з міжнародним законодавством, є частиною Грузії.

Рішення про визнання незалежності і налагодження дипломатичних відносин з Абхазією і Південною Осетією в грузинському МЗС розцінили як порушення міжнародного права, а також підтримку російської агресії в Грузії.

"Так сирійський режим проігнорував міжнародно-правове зобов'язання щодо територіальної цілісності суверенної держави і непорушності міжнародно визнаних кордонів. Беручи до уваги це, Грузія почала процедуру розриву дипломатичних відносин із Сирійською Арабською Республікою", - йдеться в заяві.

МЗС країни також закликало міжнародну спільноту належно оцінити дії сирійської влади і відреагувати на них.

Нагадаємо, у серпні 2008 року Росія визнала суверенітет Абхазії і Південної Осетії - двох автономій, що входили до складу Грузії і домагалися незалежності від неї ще до розпаду СРСР. Правовий статус Південної Осетії як самостійної республіки визнають лише п'ять держав: Росія, Венесуела, Нікарагуа, Науру і Тувалу (зараз ще й Сирія, - ред.).

Євросоюз також не визнає незалежності Південної Осетії й Абхазії, заявляючи про підтримку територіальної цілісності і суверенітету Грузії.

У березні 2017 року уряд РФ схвалив угоду про включення військових Південної Осетії до складу російської армії. Україна це рішення засудила. 21 травня 2018 року держсекретар США Майк Помпео закликав Росію вивести війська з окупованих регіонів Грузії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram