ГоловнаСвіт

Євросоюз планує скоротити фінансування східноєвропейських країн на 30 млрд євро

Згідно з новою фінансовою політикою, кошти розподілять між Італією, Грецією та Іспанією.

Євросоюз планує скоротити фінансування східноєвропейських країн на 30 млрд євро
Фото: www.ednist.info

Європейський Союз має намір скоротити фінансування країн Центральної та Східної Європи на 30 млрд євро, перерозподіливши ці кошти на Італію, Грецію та Іспанію. Про це повідомляє The Financial Times із посиланням на проект документа Єврокомісії.

Сьогодні, 29 травня, Єврокомісія представить так звану "Політику згуртованості" на 330 млрд євро в період 2021-2027 років. "Політика згуртованості" передбачає створення сотень тисяч проектів по всій території ЄС з метою скорочення відмінностей між регіонами.

Враховуватимуть рівень безробіття серед молоді, рівень освіти, імміграцію в період 2014-2017 років і обсяги викидів вуглекислого газу в атмосферу. Таке рішення комісії зумовлене тим, що, на думку її членів, східно- та центральноєвропейські держави отримали непропорційно великі вигоди після розширення ЄС 2004 року. Тому в рамках "Політики згуртованості" Польща повинна отримати на 23%, або на 19,5 млрд євро менше, ніж у період 2014-2020 років.

Міністр розвитку Польщі Єжи Квечінській уже назвав такий розподіл коштів нечесним і сприятливим для поглиблення напруження між Сходом і Заходом.

Передбачається, що найдужче скорочення фінансування відчувають Чехія, Угорщина, Литва та Естонія - на 24%. А от південні країни, по яких ударила фінансова криза, можуть розраховувати на збільшення фінансування. Так, фінансування Іспанії збільшать на 5%, Греції - на 8%, Італії - на 6,4%.

Нагадаємо, раніше голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер зазначив, що цього року Євросоюз може згорнути програму порятунку Греції без виділення додаткових кредитів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram