ГоловнаСвіт

Азербайджан почав подавати газ у Південний газовий коридор

Почалося заповнення Трансанатолійського газопроводу в Туреччині.

Азербайджан почав подавати газ у Південний газовий коридор
Фото: report.az

Азербайджан у вівторок, 29 травня, почав подавати газ у Південний газовий коридор. Цей проект включає розширення Південнокавказького газопроводу (Баку - Тбілісі - Ерзурум), а також будівництво в Туреччині Трансанатолійського газопроводу TANAP і його продовження в Європі - Трансадріатичного газопроводу TAP.

Як повідомляє агентство "Новини-Азербайджан", під час церемонії президент Ільхам Алієв повернув ключ, що символізує закачування газу в трубопровід. Так почалося заповнення Трансанатолійського газопроводу в Південному газовому коридорі.

Відкриття Трансанатолійського газопроводу відбудеться 12 червня за участю президентів Азербайджану і Туреччини.

Проект ПГК передбачає транспортування 10 мільярдів кубометрів азербайджанського газу з Каспійського регіону через Грузію і Туреччину в Європу. На початковому етапі як основний ресурс для транспортування розглядають газ, який видобуватимуть у рамках другої фази розробки газоконденсатного родовища "Шах-Деніз". Надалі до проекту можуть під'єднати інші джерела.

Вартість ПГК становить близько 40 мільярдів доларів, включно з 9,3 млрд доларів на проект Трансанатолійського трубопроводу (TANAP), 6 млрд доларів на проект Трансадріатичного трубопроводу (TAP), 23,8 млрд доларів на другу стадію розробки "Шах-Денізу" і розширення Південнокавказького газопроводу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram