ГоловнаСвіт

"Газпром" зажадав скасувати рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору з "Нафтогазом"

У російській компанії заявили про втручання сторонніх у роботу суду.

"Газпром" зажадав скасувати рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору з "Нафтогазом"
Фото: EPA/UPG

У понеділок, 28 травня, "Газпром" скерував до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору між "Газпромом" і "Нафтогазом України" за транзитним контрактом.

У російській компанії заявили, що в процес ухвалення рішення Стокгольмського арбітражу, що присудив виплату російським "Газпромом" "Нафтогазу України" штрафу в $ 4,7 млрд, втрутилася стороння особа.

"Додаткове вивчення тексту рішення із залученням всесвітньо визнаного експерта-лінгвіста показало, що значна частина арбітражного рішення написана не арбітрами, а іншою особою. Очевидно, що ніхто не має права підміняти арбітрів. Безпосереднє винесення рішення арбітрами має надзвичайно високе значення для сторін спору, і втручання сторонніх людей у процес ухвалення рішення є грубим порушенням арбітражної угоди", - цитує Інтерфакс заяву "Газпрому".

Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж у лютому 2018 року зобов'язав "Газпром" виплатити українській компанії 4,63 млрд доларів за непрокачування передбачених транзитним контрактом 110 млрд кубометрів газу на рік. У грудні 2017 року арбітраж присудив "Газпрому" 2 млрд доларів у спорі компаній за контрактом від 2009 року на постачання газу, отож "Нафтогаз" повинен був отримати від російського монополіста 2,56 млрд доларів.

Також арбітраж зобов'язав "Газпром" до кінця транзитної угоди в 2019 році транспортувати через Україну 110 млрд кубометрів газу на рік або платити за недопостачені об'єми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram