ГоловнаСвіт

У Нідерландах показали уламки ракети, якою збили малайзійський "Боїнг"

Слідство дійшло висновку, що комплекс "Бук" привезли на Донбас військовослужбовці РФ.

Міжнародна слідча група на прес-конференції в Нідерландах показала уламки ракети, якою збили літак Malaysia Airlines у Донецькій області в 2014 році.

Як повідомляли раніше, слідство дійшло висновку, що комплекс "Бук", з якого збили "Боїнг", належав російській 53-й зенітній ракетній бригаді ПВО, що базувалася в Курську.

У 2017 році британська розвідка також повідомила, що "Бук" завезли в країну і згодом вивезли російські військові.

Згідно з висновками дослідників групи Bellingcat, 23-25 червня 2014 року 53-тя зенітно-ракетна бригада РФ перевезла деяку техніку через територію Росії на позиції поблизу від українського кордону. Серед цієї техніки була і самохідна вогнева установка "Бук", яка раніше мала номер 332 і була помічена в Україні 17 і 18 липня 2014 року. Вранці 17 липня 2014 року "Бук 332" виїхав з Донецька на трейлері, попрямувавши на схід контрольованою сепаратистами територією. У першій половині дня він дістався міста Сніжне. Прибувши в Сніжне, "Бук 332" вивантажили з трейлера і він продовжив рух своїм ходом, виїхавши з міста на південь.

"Бук 332" прибув у поле на південь від Сніжного (поряд із селищем Первомайське), звідки випустив ракету, що стала причиною аварії рейсу MH17. Потім "Бук 332" було знято на відео вранці 18 липня 2014 року, коли він прямував на схід через контрольований бойовиками Луганськ у напрямку російського кордону.

Транспортування "Бука" контролював генерал-майор Головного розвідувального управління РФ Сергій Дубинський (він же Похмурий).

Нагадаємо, літак рейсу МН17 Амстердам - Куала-Лумпур було збито в небі над окупованим Донбасом 17 липня 2014 року. На борту цивільного лайнера перебували 298 осіб - 283 пасажири і 15 членів екіпажу. Усі вони загинули.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram