ГоловнаСвіт

Держдума Росії прийняла закон про санкції у відповідь

Документ дає можливість заборонити ввезення будь-якої продукції, крім життєво необхідних товарів.

Держдума Росії прийняла закон про санкції у відповідь
Фото: TVC.ru

Нижня палата російського парламенту прийняла в третьому, остаточному, читанні законопроект про контрсанкції.

Про це пише "Медуза".

У фінальній редакції законопроекту немає згадки конкретних сфер, на які можуть поширюватися санкції. Документ дає можливість уряду заборонити ввезення будь-якої продукції і сировини - за винятком життєво необхідних товарів, які не виробляються в Росії.

Також можливі обмеження не можуть поширюватися на товари, що ввозяться для особистого користування як росіянами, так і іноземними громадянами.

Законопроект "Про заходи впливу (протидії) на недружні дії США і (або) інших іноземних держав" було внесено в Держдуму в квітні 2018 року. Документ розробили після того, як США розширили список санкцій, додавши в нього, зокрема, російських бізнесменів Олега Дерипаску та Віктора Вексельберга.

У першому варіанті законопроекту були перераховані сфери, в яких уряд може вводити санкції у відповідь. Передбачалася можливість заборони на ввезення ліків і медтехніки. До другого читання згадку конкретних сфер із законопроекту прибрали.

Одночасно з цим законопроектом у Держдумі також розглядали і прийняли в першому читанні документ про кримінальну відповідальність за дотримання санкцій, введених проти РФ, і за дії, що сприяють їх введенню. Документ викликав численну критику, його друге читання відклали.

Нагадаємо, 6 квітня США ввели санкції проти росіян із так званого "кремлівського списку" - бізнесменів і чиновників, наближених до президента РФ Володимира Путіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram