ГоловнаСвіт

Македонія погодила з Грецією свою нову назву

Йшлося про назву "Республіка Ілінденська Македонія".

Македонія погодила з Грецією свою нову назву
Фото: EPA\UPG

Прем'єр-міністр Македонії Зоран Заяєв заявив вчора, 19 травня, про досягнення адміністрацією згоди з грецькими лідерами про нову назву країни, що може покласти край багаторічному спору між балканськими сусідами. Про це повідомляє "Радіо Свобода". 

"Назва "Республіка Ілінденська Македонія" була узгоджена як компромісна обома сторонами і буде винесена на референдум для схвалення громадянами Македонії", - сказав Заяєв.

Прем'єр-міністр Греції Ціпрас 19 травня назвав пропозицію Заяєва кроком, який, «як ніколи раніше», наближає сторони до розв'язання спору.

Ілінден - громада в Македонії, відома протестами 1903 проти турецьких окупантів і 1944 року - проти нацистів.

Раніше повідомлялося, що Македонія і Греція будуть намагатися вирішити суперечку до саміту ЄС 28-29 червня.

Серед варіантів назви для Македонії розглядали також: Республіка Північна Македонія, Республіка Верхня Македонія, Республіка Вардарська Македонія і Республіка Македонія (Скоп'є).

Суперечка про назву Македонії виникла після розпаду Югославії в 1991 році. Греція вимагає зміни назви сусідньої країни, щоб уникнути плутанини з північним регіоном Греції - Македонією. Греція також застерігає Скоп'є від будь-яких територіальних претензій на всю історичну Македонію, що розташована в Греції. Через це Афіни блокують вступ Македонії в ЄС і НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram