ГоловнаСвіт

Зіткнення в секторі Газа розслідуватиме спеціальна комісія ООН

Ізраїль, США і Австралія виступили проти.

Зіткнення в секторі Газа розслідуватиме спеціальна комісія ООН
Фото: EPA\UPG

Рада ООН з прав людини створить незалежну комісію з розслідування "передбачуваних порушень міжнародного гуманітарного права" і прав людини при зіткненнях між палестинцями-демонстрантами і армією Ізраїлю в секторі Газа. Таке рішення прийнято більшістю голосів на екстреній сесії Ради в Женеві в п'ятницю, 18 травня, повідомляє DW.

За створення комісії висловилися 29 країн-учасниць Ради ООН. Проти виступили США, Австралія та Ізраїль.

"Ізраїль повністю відкидає рішення Ради ООН з прав людини, яке в черговий раз доводить, що це орган з антиізраїльською більшістю, в якому переважають лицемірство і абсурд. Результати комітету з розслідування, прийняті Радою, відомі заздалегідь і продиктовані в формі самої резолюції", - заявили в МЗС Ізраїлю.

Раніше із закликом розслідувати зіткнення в секторі Газа виступив верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хуссейн.

Під час зіткнень на кордоні сектора Газа з Ізраїлем в понеділок, 14 травня, загинули близько 60 палестинців. Демонстранти кидали каміння і пляшки із запальною сумішшю, а також намагалися перерізати прикордонні загородження.

Подібні дії не становили "безпосередньої загрози життю", яка могла б виправдати застосування насильства проти палестинців, заявив Раад аль-Хуссейн. На його думку, дії щодо демонстрантів не підвищили рівень безпеки ні для однієї зі сторін конфлікту.

Комісар ООН назвав реакцію Ізраїлю непропорційною і відзначив суттєвий контраст в числі постраждалих з обох сторін. Крім того, Зейд Раад аль-Хуссейн закликав Ізраїль виконувати свої зобов'язання щодо захисту жителів сектора Газа. За словами комісара ООН, близько 1,9 млн жителів сектора страждають від бідності.

Раніше всі політичні сили в секторі Газа, включаючи радикальний рух ХАМАС, закликали провести 14 травня загальний страйк на знак протесту проти перенесення посольства США в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалиму. Через рупори, встановлені на мечетях, лунали заклики до населення вийти на акції протесту. За повідомленнями агентств, в протестах брали участь десятки тисяч палестинців.

Нагадаємо, з 30 березня палестинці проводять багатоденну акцію протесту "Великий день повернення". Ізраїльтяни стягнули до сектору Газа значні підкріплення в зв'язку з протестами. В результаті зіткнень з ізраїльськими військовими з 30 березня були вбиті не менш як 87 палестинців, понад 12 тисяч осіб отримали поранення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram