ГоловнаСвіт

США згортають програми допомоги на північному заході Сирії

Гроші направлялися на підтримку ЗМІ, освіти і місцевої поліції.

США згортають програми допомоги на північному заході Сирії
Фото: EPA/UPG

Адміністрація США закрила програми допомоги на північному заході Сирії. Рішення прийнято з метою продемонструвати намір Сполучених Штатів швидко покинути цю країну після повної перемоги над терористичним угрупуванням "Ісламська держава" (ІГ). Про це в п'ятницю, 18 травня, повідомляє американський телеканал CBS News з посиланням на джерела в американській адміністрації.

"Програми допомоги, які вирішено припинити, були спрямовані на стабілізацію обстановки в цьому регіоні, зміцнення місцевої влади та сприяння боротьбі з екстремістами. Крім того, США підтримували незалежні ЗМІ в регіоні, здійснювали освітні проекти і допомагали створювати місцеві сили з охорони правопорядку", - йдеться в повідомленні.

Допомога США на північному заході Сирії була визнана такою, що не має великого впливу на розвиток країни в довгостроковій перспективі, зазначає CBS News.

"Це було міжвідомче рішення, прийняте на основі аналізу ситуації на північному заході країни, проведеного за останні кілька тижнів за дорученням президента США Дональда Трампа", - сказано в матеріалі.

У регіон входить провінція Ідліб, в якій проживають близько 3 мільйонів внутрішніх біженців і яка є найбільшим контрольованим повстанцями районом Сирії, зазначається в статті.

Крім того, північний захід Сирії включає Афрін, в якому на початку 2018 року Туреччина проводила операцію проти курдських ополченців. У регіоні також є острівці, контрольовані різними терористичними угрупованнями, включаючи "Аль-Каїду" і "Фронт ан-Нусра", вказується далі. Решта районів північного заходу країни значною мірою перебувають під контролем режиму сирійського президента Башара Асада, йдеться в статті.

Неназваний представник Держдепартаменту підтвердив в інтерв'ю телекомпанії, що зараз переглядаються програми допомоги Сирії на загальну суму 200 мільйонів доларів".

Звільнені в результаті кошти будуть перенаправлені на підтримку північно-східних регіонів цієї країни. Північний Захід став першим регіоном Сирії, в якому США згортають програми допомоги, за винятком гуманітарної допомоги.

Про рішення Вашингтона були проінформовані європейські країни, йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше Трамп підтвердив намір вивести війська з Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram