ГоловнаСвіт

Єврокомісія захистила компанії ЄС від антиіранських санкцій США

Європейським компаніям забороняється виконувати екстериторіальні американські санкції.

Єврокомісія захистила компанії ЄС від антиіранських санкцій США

Євросоюз захистить інтереси європейських компаній, що інвестують в Іран, і дотримуватиметься спільного плану дій щодо іранської ядерної програми.

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті Європейської комісії. Документ ухвалено за підсумками саміту лідерів країн ЄС у Софії.

Країни Євросоюзу затвердили "блокувальний регламент", згідно з яким компаніям ЄС забороняється виконувати екстериторіальні санкції США. Крім того, регламент анулює дію будь-яких судових рішень щодо виконання санкцій США на території Євросоюзу, йдеться в заяві.

Брюссель також закликав країни ЄС розглянути на регіональному рівні можливість проведення одноразових банківських переказів на адресу іранського Центробанку. Цей крок, зокрема, дозволить Ірану отримувати доходи від продажу нафти, незважаючи на санкції США, вважають у Єврокомісії.

8 травня президент США Дональд Трамп оголосив про вихід Сполучених Штатів з ядерної угоди з Іраном. Також Вашингтон розширив санкції щодо Тегерана.

Ядерна угода була підписана 2015 року Великобританією, Німеччиною, Китаєм, Росією, Францією і США з одного боку та Іраном - з іншого. Вона передбачала зняття з Тегерана економічних санкцій США і Євросоюзу в обмін на згортання іранською владою ядерної програми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram