ГоловнаСвіт

Євразійський економічний союз і Іран підписали договір про вільну торгівлю

Угода поки що має тимчасовий характер.

Євразійський економічний союз і Іран підписали договір про вільну торгівлю
Фото: economy.gov.kz

Країни-члени Євразійського економічного союзу (ЄАЕС) і Іран у четвер, 17 травня, підписали в столиці Казахстану Астані тимчасову угоду про зону вільної торгівлі.

"За підсумками переговорів, які вели з 2016 року, досягнуто домовленості про зниження імпортних мит у взаємній торгівлі терміном на три роки між державами-членами ЄАЕС і Іраном щодо низки затверджених товарів", - повідомила прес-служба міністерства національної економіки Казахстану.

За повідомленням Міннацекономіки, ця угода поліпшує умови доступу до іранського ринку. Вона дає можливість постачати такі товари експортного інтересу Казахстану, як яловичину та баранину, нут, сочевицю, горох, ячмінь, кукурудзу, масла рослинні, макарони, кондитерські вироби, сталевий прокат, рейки, акумулятори, арматуру, труби й інші за більш пільговими умовами, ніж ті, що Іран надає іншим країнам.

Окрім цього, угода створює стабільні умови і правила торгівлі з Іраном. Положення документа регулюють застосування санітарних і фітосанітарних заходів та технічних бар'єрів у торгівлі, митних процедур і правил визначення країни походження товарів.

"Надалі сторони розглянуть доцільність переходу до повноформатної угоди про зону вільної торгівлі відповідно до правил СОТ", - відзначили в прес-службі Міннацекономіки Казахстану. На думку відомства, Іран - перспективний ринок для нарощування експорту казахстанської продукції.

Членами ЄАЕС є Росія, Білорусь, Казахстан, Вірменія і Киргизія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram