ГоловнаСвіт

Головою Каталонії обрано соратника Пучдемона

Хоакім Торра називав Пучдемона "легітимним головою" женералітату.

Хоакім Торра
Фото: EPA/UPG
Хоакім Торра

Парламент Каталонії з мінімальною перевагою обрав Хоакіма Торра новим головою женералітату (уряду Каталонії).

Голосування пройшло 14 травня, кандидатуру Торра підтримали 66 депутатів, 65 виступили проти, ще четверо утрималися від голосування, повідомляє видання El Pais.

Торра був обраний у другому турі, де було потрібно просте переважання голосів "за" над голосами "проти". Перший тур пройшов 12 травня, тоді політика також підтримали 66 депутатів, 65 виступили проти.

Хоакім Торра в парламенті
Фото: EPA/UPG
Хоакім Торра в парламенті

Торра вперше став депутатом парламенту Каталонії після дострокових виборів 21 грудня 2017 року. Формально він не є членом будь-якої партії, але, близький друг екс-голови женералітату Карлеса Пучдемона, він ішов на вибори за списком його руху "Разом за Каталонію". Перед голосуванням щодо своєї кандидатури 14 травня Торра прямо назвав Пучдемона "легітимним головою" женералітату і пообіцяв у разі затвердження президентом продовжити будівництво незалежної республіки.

Юрист за освітою і журналіст за професією Торра відомий у Каталонії як громадський діяч, входить до складу керівництва низки сепаратистських асоціацій у сфері культури і політики. З 2011-го по 2017 рік він займав різні посади, пов'язані з просуванням науки і культури в мерії Барселони й уряді Каталонії.

Новий голова женералітату був призначений через майже півроку після дострокових парламентських виборів у регіоні. Попередній президент Пучдемон став одним з організаторів референдуму про незалежність Каталонії, який пройшов 1 жовтня. На ньому 90% учасників проголосували за вихід зі складу Іспанії при явці лише 43%.

Парламент Каталонії 27 жовтня все ж проголосував за проголошення незалежної республіки, але того ж дня сенат Іспанії позбавив регіон автономії, розпустив уряд і призначив дострокові вибори в регіональний парламент. Обвинувачений у спробі заколоту та розтраті бюджетних коштів на проведення незаконного референдуму Пучдемон утік до Бельгії.

За підсумками дострокового голосування 21 грудня блок партій, які виступають за незалежність регіону, отримав мінімальну більшість - 70 мандатів зі 135. Але враховуючи, що кілька обраних депутатів заарештовані іспанською владою як бунтівники, перевага прихильників незалежності скоротилася ще більше.

Серед сепаратистських партій найбільше число місць здобув рух Пучдемона "Разом за Каталонію". У перші дні екс-президент, незважаючи на кримінальне переслідування, намагався знову висунути свою кандидатуру, але конституційний суд Іспанії заборонив йому проходити затвердження в парламенті дистанційно, і той 2 березня відмовився висуватися.

Замість себе він запропонував однопартійця Жорді Турулла. Перший раунд голосування 22 березня Турулл провалив, а через день його затримали через відновлення дії ордера на арешт як співучасника путчу. Голосування за кандидатуру Турулла, як перше після виборів голосування, за твердженням нового президента, запустило механізм зворотного відліку: якщо впродовж двох місяців, до 22 травня, голову уряду не буде затверджено, знову оголошуються дострокові вибори.

Після півтора місяця переговорів і спроб оскаржити рішення суду 10 травня Пучдемон усе ж висунув Торра як кандидата від "Разом за Каталонію" на пост голови женералітату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram