ГоловнаСвіт

У Швейцарії добровільно пішов з життя 104-річний австралійський біолог

Девід Гудолл здійснив евтаназію.

У Швейцарії добровільно пішов з життя 104-річний австралійський біолог
Фото: alev.biz

Відомий вчений Девід Гудолл помер у віці 104 років у Швейцарії, куди він спеціально прилетів з Австралії, щоб здійснити евтаназію.

Як повідомляє ВВС, у Гудолла, незважаючи на вік, не було яких-небудь тяжких або невиліковних недуг. Утім, він вирішив прискорити свою смерть, пояснюючи це якістю життя, яка неухильно погіршується. За його словами, його засмучувало те, що йому дедалі більше доводилося залежати від близьких.

Багато років Гудолл був активним поборником права на добровільну евтаназію. Він понад 20 років був в організації Exit International, яка бореться за легалізацію права на відхід із життя з медичною допомогою.

Як розповів Філіп Ніцшке, засновник Exit International, смерть настала в клініці Life Cycle швейцарського міста Базель в результаті введення великої дози снодійного, під звуки "Оди до радості" із симфонії №9 Бетховена.

Гудолл прибув у Базель в понеділок з Франції, де він відвідував своїх родичів. Останній день життя він провів, оглядаючи ботанічні сади Університету Базеля в супроводі трьох своїх онуків. Перед смертю Гудолл замовив собі традиційну англійську страву "фіш-енд-чіпс" (риба в клярі зі смаженою картоплею) і чізкейк, до яких мав слабкість протягом усього життя.

Гудолл не хотів для себе ніякого похорону і заповів, щоб його тіло передали для медичних досліджень або розвіяли прах де-небудь поруч, розповів Ніцшке.

Самогубство з лікарською допомогою допускається лише в одному з австралійських штатів - і лише в тому випадку, якщо у людини діагностовано невиліковне захворювання в останній стадії.

Водночас у Швейцарії самогубство з лікарською допомогою законодавчо дозволено з 1942 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram