ГоловнаСвіт

Третейський суд у Гаазі зобов'язав Росію виплатити $159 млн компенсації за втрачені українські активи в Криму

Росія ігнорувала засідання щодо цієї справи.

Третейський суд у Гаазі зобов'язав Росію виплатити $159 млн компенсації за втрачені українські активи в Криму
Фото: runews.su

Третейський суд у Гаазі зобов'язав Росію виплатити 159 млн доларів компенсації за втрачені активи в анексованому Криму.

Про це йдеться в повідомленні телекомпанії 1+1, до якої входила ТРК "Жиса", що виступила одним з позивачів.

"Третейський суд у Гаазі постановив, що Росія повинна виплатити компенсацію ряду українських інвесторів за анексію Криму. У цій справі йдеться про суму 159 млн доларів. Суд постановив, що Росія відповідальна за порушення прав українських інвесторів, починаючи з 21 березня 2014 року - дати підписання Путіним указів про анексію Криму", - йдеться в повідомленні.

Росія ігнорувала засідання щодо цієї справи.

Зазначається, що таке рішення стало першим в історії, за яким Росія змушена виплатити компенсацію внаслідок анексії.

"Зараз на гроші від РФ можуть розраховувати 18 українських компаній і одна фізична особа, ім'я якої не називають. Серед них є ТРК "Жиса", що входила до групи "1+1 медіа", - йдеться в повідомленні.

Влітку 2017 року Постійний третейський суд у Гаазі підтвердив свою юрисдикцію у справах про майнові стосунки на окупованому Росією українському півострові Крим. Це намагалася поставити під сумнів РФ, проте не зуміла цього зробити, тому почала ігнорувати розгляд справи.

Третейський суд складається з трьох повноважних представників, причому Кремль відмовився висувати свого, тому його призначили в Гаазі.

Нагадаємо, 2017 року стало відомо, що Генеральна прокуратура України скерувала інформацію до Міжнародного кримінального суду (Гаазький трибунал, Нідерланди) про незаконне привласнення Росією українського приватного й державного майна в окупованому Криму.   

Раніше, 2016 року, "Нафтогаз" подав позов проти Росії на $2,6 млрд за кримські активи. Раніше подібні позови у зв'язку з утратою активів у Криму подали до арбітражного суду в Гаазі Ощадбанк і ціла низка компаній Ігоря Коломойського.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram