ГоловнаСвіт

ЄС і США засудили масові затримання на мітингах у Росії

Захід вимагає негайно відпустити усіх затриманих.

ЄС і США засудили масові затримання на мітингах у Росії
Митинг "Он нам не царь" в Москве, 5 мая 2018
Фото: EPA\UPG

Євросоюз і США висловили обурення щодо масових затримань на мітингах у Росії проти інавгурації Путіна.

Так, ЄС закликав російську владу негайно відпустити затриманих у суботу мирних демонстрантів і журналістів. Про це йдеться в заяві прес-секретаря зовнішньополітичної служби ЄС Майї Косьянчич.

"Затримання більш ніж тисячі демонстрантів і насильство, яке російська влада застосовувала проти них, сьогодні загрожують основним свободам висловлення думки, об'єднань і зборів у Російській Федерації. Затримання журналістів також загрожує свободі ЗМІ. Ці основні права закріплено у російській конституції, і ми сподіваємося, що вони будуть захищатися, а не руйнуватися", - заявили в Євросоюзі.

У заяві наголошується, що навіть якщо деякі демонстрації не були дозволені в місці, де вони сталися, це не може виправдати жорстокості правоохоронців і масових арештів.

ЄС закликав російську владу повністю дотримуватися міжнародних зобов'язань для захисту зазначених прав і негайно звільнити мирних демонстрантів і журналістів.

Зі свого боку прес-секретар Державного департаменту США Гізер Нойєрт заявила, що "Сполучені Штати засуджують затримання в Росії сотень мирних протестувальників і вимагають негайно звільнити їх".

"Лідери, які впевнені у своїй легітимності, не заарештовують своїх мирних опонентів за протести", - написала вона у Twitter.

Нагадаємо, в суботу по всій Росії пройшли мітинги під гаслом "Він нам не цар" проти інавгурації Путіна, організовані прихильниками опозиційного політика Олексія Навального. На них затримали 1599 осіб, зокрема і самого Навального, а також серед затриманих були неповнолітні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram