ГоловнаСвіт

"Новачок" додали в список хімзброї, контрольованого ОЗХЗ

Для отруєння Скрипалів було достатньо близько 100 грамів речовини.

"Новачок" додали в список хімзброї, контрольованого ОЗХЗ
Фото: EPA/UPG

Для отруєння екс-розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в Великобританії було використано від 50 до 100 грамів нервово-паралітичної речовини "Новачок".

Про це в інтерв'ю The New York Times заявив керівник Організації з заборони хімічної зброї Ахмет Узюмджю.

"Ця кількість - від чверті склянки до половини - значно більша, ніж кількість, що використовується в лабораторії для дослідницьких цілей, а це означає, що речовину майже напевно використовували як зброю", - сказав Узюмджю.

Він також зазначив, що додав "Новачок" до списку хімічної зброї, контрольованого ОЗХЗ.

Це означає, що країни, які підписали Конвенцію про хімічну зброю (Росія, США і Великобританія) повинні будуть оголошувати про виробництво та кількість запасів "Новачка", якщо вони перевищують 5-10 грамів, необхідних для досліджень або для розробки протиотрути.

Нагадаємо, колишній співробітник ГРУ Росії Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені непритомними в британському місті Солсбері 4 березня. Лондон стверджує, що їх отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новачок", розробленою радянськими вченими. Британські спецслужби вважають, що отруту було виготовлено в Росії. Москва це заперечує.

ОЗХЗ підтвердила висновки Великобританії про отруєння Скрипалів. При цьому російська влада пояснень з приводу "Новачка" так і не дала, але заявляла про "український слід" речовини, про те, що "Новачок" виготовляли у Великобританії, США, Чехії та Швеції, а зберігали в країнах Балтії. Також у МЗС РФ заявили, що британська влада "зрежисувала" отруєння.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram