ГоловнаСвіт

Британський парламент прийняв аналог "закону Магнітського"

Документ також пропонує розкривати дані про власників фірм в офшорах.

Британський парламент прийняв аналог "закону Магнітського"
Фото: EPA/UPG

Палата громад парламенту Британії ухвалила в останньому читанні закон про санкції, включивши в нього свій варіант "закону Магнітського" і статтю про розкриття імен власників фірм в офшорах на британських заморських територіях. Усе це покликане допомогти в боротьбі з корупціонерами з різних країн, у тому числі Росії, повідомляє Бі-бі-сі.

"Поправка Магнітського" в ухваленому у третьому читанні закону "Про санкції і боротьбу з відмиванням грошей" дозволить уряду Британії відмовляти у візах і в'їзді в країну особам, звинуваченим у грубих порушеннях прав людини і в корупції.

Першими "Акт Магнітського" шість років тому прийняли Сполучені Штати, потім з них узяли приклад Канада і кілька європейських країн. Закон названо на честь російського юриста Сергія Магнітського, який помер у слідчому ізоляторі.

Як стверджує його роботодавець Вільям Браудер, Магнітського замордували у в'язниці після того, як він розкрив схему розкрадання російськими чиновниками і поліцейськими 230 мільйонів доларів.

Першу частину свого "закону Магнітського" Британія прийняла рік тому у вигляді статті в законі "Про фінанси злочинного походження", яка дозволяє уряду заморожувати активи порушників прав людини і корупціонерів.

У питанні розкриття бенефіціарів компаній, зареєстрованих у "податкових гаванях" у володіннях британської корони і заморських територіях, парламентарії обмежилися напівзаходами.

Коронні володіння - острови Мен, Гернсі і Джерсі - взагалі виключили із закону, а в частині заморських територій наказали міністерству закордонних справ працювати з ними в цьому питанні, за змогою спонукати їх до розкриття реєстрів і регулярно звітувати перед парламентом про перебіг цієї роботи.

Неурядова організація Global Witness нещодавно підрахувала, ґрунтуючись на відкритих даних, що зараз

у британські заморські території вкладено приблизно 34 млрд фунтів (47 млрд доларів), виведених із Росії.

Після третього читання в Палаті громад законопроект "Про санкції і боротьбу з відмиванням капіталу" має ще пройти т.зв. стадію "пінг-понгу" - взаємного узгодження внесених поправок між Палатою лордів і Палатою громад. Після цього він буде затверджений королевою і стане законом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram