ГоловнаСвіт

У Британії помер дворічний Альфі Еванс, якого суд заборонив лікувати за кордоном

Дитина мала померти через кілька хвилин після відключення апарата штучного дихання, але прожила майже тиждень.

У Британії помер дворічний Альфі Еванс, якого суд заборонив лікувати за кордоном
Фото: Alfie's Army Facebook

Альфі Еванс - хлопчик, який опинився в центрі судового позову і за якого клопотав Папа Римський, помер рано-вранці в суботу в Ліверпулі, не доживши десяти днів до свого дворіччя, пише Бі-бі-сі.

23 квітня лікарі дворічного хлопчика, який потерпав від ураження мозку, вимкнули апарат штучного дихання, що підтримував його життя.

За оцінками медиків, Альфі мав померти через кілька хвилин після відключення апарата штучного дихання, однак прожив ще майже тиждень.

Альфі Еванс знаходився перебував у напівкоматозному стані понад рік, але його батьки відмовлялися визнати, що його хвороба невиліковна.

Конфлікт батьків із лікарями привернув увагу широкої громадськості, коли батьки Альфі подали позов до суду, оскаржуючи рішення консиліуму про відключення дитини від систем життєзабезпечення.

Батьки хлопчика - Том Еванс і Кеті Джеймс - хотіли перевезти його на лікування до Рима, де лікарі підтримуваної католицькою церквою клініки готові були прийняти дитину.

Лікарі британської лікарні, де перебував Альфі, а також незалежні медичні експерти прийшли до висновку, що вилікувати хлопчика неможливо.

Він перебував у лікарні з грудня 2016 року через рідкісне нейродегенеративне захворювання. За словами лікарів, штучне підтримання життя Альфі або переведення в іншу лікарню "не відповідало б інтересам дитини".

Суд заборонив вивозити дитину на лікування за кордон. Останньою надією для батьків, які хотіли забрати тяжкохворого малюка з лікарні і спробувати продовжити йому життя, була апеляція.

У довгій судовій тяганині батькам допомагала група підтримки, в яку входили американські католицькі активісти і російський юрист.

У середині квітня батько дитини навіть побував на аудієнції в Папи Римського і попросив його врятувати сина.

Протягом доби міністерство закордонних справ Італії прийняло рішення надати Альфі Евансу італійське громадянство, сподіваючись, що це посприяє його негайному відправленню до клініки в Римі.

Папа Франциск підтримав сім'ю у твіттері: "Я знову закликаю прислухатися до страждань його батьків і сподіваюся, що їхнє бажання спробувати нові види лікування буде задоволено".

Проте британський суддя відмовився задовольнити апеляцію, заявивши, що Альфі - британський громадянин і тому підпадає під юрисдикцію Високого суду.

За словами адвокатів батьків дитини, борт медичної авіації був у режимі постійної готовності, якби дитину дозволили перевезти в лікарню в Італії.

24 квітня відбулося нове слухання, на якому суддя Гейден заявив, що справа добігла кінця.

Він залишив поза увагою твердження адвокатів батьків, за словами яких, стан хлопчика виявився значно кращим, ніж передбачалося раніше, тому що протягом 20 годин після відключення системи життєзабезпечення він продовжував дихати самостійно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram