ГоловнаСвіт

ПАРЄ ухвалила резолюцію про протидію "гібридній війні"

Асамблея послалася на дії Росії проти України.

ПАРЄ ухвалила резолюцію про протидію "гібридній війні"
Фото: kapital.com

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про протидію "гібридній війні". Про це повідомив віце-президент ПАРЄ Володимир Ар'єв.

"Асамблея послалася на дії Росії проти України і закликала протидіяти всім проявам гібридної війни, зокрема ліквідувати юридичні прогалини та координувати зусилля у протидії цьому новому явищу", - написав він у фейсбуці.

Віце-президент ПАРЄ навів кілька цитат з документа.

"Асамблея зі стурбованістю зазначає, що сьогодні держави дедалі частіше стикаються з явищем "гібридної війни", що створює новий тип загрози на основі поєднання військових і невійськових засобів, таких як кібератаки, кампанії масової дезінформації, серед яких фальшиві новини, зокрема в соціальних мережах, порушення комунікацій та інших мереж і багато інших. Кібернетичні удари особливо небезпечні, оскільки вони можуть вразити стратегічну інфраструктуру країни, таку як система управління повітряним рухом або атомні станції. Тому "гібридна війна" може дестабілізувати і підірвати цілі суспільства і спричинити численні жертви. Дедалі ширше використання цих нових тактик, особливо у поєднанні, викликає занепокоєння щодо адекватності правових норм, що існують", - йдеться в резолюції.

Згідно з документом, ПАРЄ занепокоєна масовими кампаніями з дезінформації, які спрямовані на підрив безпеки.

"Асамблея також висловлює глибоку стурбованість щодо численних випадків масових кампаній з дезінформації, спрямованих на підрив безпеки, громадського порядку і мирних демократичних процесів. Існує дуже важлива потреба в розробці інструментів для захисту демократії від "інформаційної зброї", зберігаючи водночас свободу слова та свободу засобів масової інформації", - йдеться в резолюції ПАРЄ.

Нагадаємо, напередодні ПАРЄ ухвалила резолюцію про протидію російській пропаганді на рівні ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram