ГоловнаСвіт

США знімуть санкції з "Русала", якщо Дерипаска відмовиться від контролю над компанією

Ціна акцій компанії після заяви Мнучіна зросла на 15%.

США знімуть санкції з "Русала", якщо Дерипаска відмовиться від контролю над компанією
Олег Дерипаска
Фото: EPA/UPG

Мінфін США може зняти санкційні обмеження з російської компанії "Русал", якщо основний власник компанії Олег Дерипаска перестане контролювати компанію.

Про це йдеться в заяві OFAC (структура американського Мінфіну, що відповідає за правозастосування в сфері санкцій).

Крім того, Мінфін США продовжив період, упродовж якого американські громадяни і компанії повинні завершити всі контракти з "Русалом" до 23 жовтня. Раніше терміном завершення або скасування угод було 5 червня.

Американські санкції введені проти Дерипаски і восьми контрольованих ним компаній, "Русал" - головний актив мільярдера. Однак у нього і зараз немає контрольного пакета в компанії. За даними "Інтерфаксу", Дерипаска контролює 48,13% "Русала".

Як заявив міністр фінансів США Стівен Мнучін, чиї слова наводяться в документах OFAC, "Русал" потрапив під санкції через Дерипаску, і американський уряд не збирався шкодити людям, які працюють на компанію.

Американська влада має намір розглянути клопотання "Русала" про виключення зі списку санкцій у період до кінця жовтня.

Акції "Русала" після заяви Мнучіна підскочили в ціні на 15%.

Нагадаємо, 6 квітня американський мінфін вніс у санкційні списки сімох російських бізнесменів, 17 високопоставлених чиновників і 14 компаній, пояснивши це "ворожими діями Росії по всьому світу".

Санкції передбачають блокування активів і заборону на будь-який бізнес з американськими громадянами, включаючи всі операції з борговими та пайовими інструментами. Крім того, компанії, які потрапили під санкції, не можуть здійснювати операції в доларах.

Найбільше від нових санкцій постраждав Олег Дерипаска. Крім того, що проти нього ввели персональні санкції, в список потрапили вісім пов'язаних із ним компаній, у тому числі підконтрольні йому En + Group, група "ГАЗ", "Базовий елемент" і "Русал".

Долари - основна валюта, яка використовується при торгівлі металами. Для "Русала" закордонні продажі забезпечили близько 80% сумарної виручки компанії в 2017 році, відзначало Fitch. Крім того, у компанії є борги, що підлягають сплаті в доларах. У Fitch оцінювали борг "Русала" на кінець 2017 року в розмірі 8,7 млрд доларів.

Після введення санкцій акції "Русала" на Московській біржі обвалилися на 56%.

17 квітня Лондонська біржа металів (LME) обмежила торгівлю алюмінієм "Русала". Майданчик призупинив випуск варантів - складських свідоцтв про прийом товару - на алюміній російської компанії. Обмеження діятимуть, поки біржа не виробить "прийнятний довгостроковий підхід" роботи з "Русалом" в умовах, що склалися.

11 квітня про обмеження на торгівлю російським алюмінієм також повідомила Нью-Йоркська товарна біржа (Comex).

17 квітня агентство Рейтер з посиланням на джерела повідомило, що через побоювання потрапити під "вторинні" санкції США від поставок алюмінію "Русала" відмовилися великі японські трейдери.

У 2017 році прізвище Дерипаски неодноразово згадувалося в американській пресі в зв'язку з історією про ймовірне втручання Росії у вибори президента США. У березні минулого року повідомляли, що екс-голова виборчого штабу Дональда Трампа Пол Манафорт упродовж декількох років працював на Дерипаску для просування інтересів Володимира Путіна в США. Бізнесмен звинувачення заперечував.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram