ГоловнаСвіт

На акції протесту в Єревані вийшли студенти і люди у військовій формі

"Оксамитова" революція у Вірменії триває другий тиждень.

На акції протесту в Єревані вийшли студенти і люди у військовій формі
Фото: EPA/UPG

У понеділок, на 11-й день протестів у Єревані, почався страйк студентів вірменських вишів.

Студенти проходять мирною ходою столичними вулицями, закликаючи викладачів ВНЗ приєднатися до їхньої акції, пише "Новини-Вірменії". До акції приєдналися учні Єреванського державного університету, Американського, Російсько-Вірменського, Французького університетів, а також педагогічного та медичного вишів.

У молодіжних протестних акціях також беруть участь кілька десятків осіб у військовій формі.

Водночас прес-секретар міністра оборони Вірменії Арцруни Ованесян на своїй сторінці в Facebook напередодні закликав не поширювати неправдиву інформацію про участь військовослужбовців ЗС Вірменії в протестних акціях.

Нагадаємо, що протести у Вірменії тривають з 13 квітня. Їх ініціатором став лідер опозиційної парламентської фракції "Елк", голова партії "Цивільний договір" Нікол Пашинян. Він закликав виходити на тотальні акції громадянської непокори проти прем'єрства Сержа Саргсяна.

Оголошена Пашиняном "оксамитова" революція вилилася в масові мітинги і сутички з силами правопорядку. Мітингувальники блокували вулиці, магістралі та будівлі держустанов. 19 квітня демонстранти намагалися заблокувати підступи до будівлі уряду, де Серж Саргсян проводив своє перше засідання в статусі прем'єра. Всі наступні дні з ранку проходили масові ходи вулицями Єревана, а вечорами численні натовпи демонстрантів збиралися на мітинги на площі Республіки.

У неділю, 22 квітня, відбулася зустріч прем'єр-міністра Вірменії Сержа Саргсяна з Ніколом Пашиняном. Однак вона закінчилася фактично відразу, оскільки очікуваного діалогу не було. Пашинян знову озвучив свою єдину вимогу про відставку прем'єр-міністра. Саргсян, своєю чергою, попередив лідера опозиції про повноту відповідальності, яка лягає на нього в разі продовження акцій непокори. Того ж дня опозиційних депутатів Нікола Пашиняна, Сасуна Мікаеляна і Арарата Мірзояна затримали силовики, також зазнали приводу понад 250 активістів. Протестні акції і затримання тривають.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram