ГоловнаСвіт

Сорос вирішив закрити відділення свого фонду в Угорщині

Мільярдер - жорсткий критик лідера країни Віктора Орбана.

Сорос вирішив закрити відділення свого фонду в Угорщині
Джордж Сорос
Фото: Niccolò Caranti/ Wikimedia Commons.

Фонд "Відкрите суспільство", який фінансується відомим магнатом і філантропом Джорджем Соросом, закриває свій регіональний центр у Будапешті і відкриває новий центр у Берліні.

Переїзд заплановано на найближче літо, повідомила ввечері, 19 квітня, австрійська газета Die Presse.

За даними угорського порталу 444.hu, філія в Будапешті буде закрита 31 серпня. Перш ніж регіональний центр остаточно переїде в Берлін, буде створено тимчасовий офіс у Відні, пише угорське видання. За його даними, в будапештському центрі фонду Сороса працюють близько 100 осіб, 60 відсотків із них - місцеві співробітники.

У Європі фонд Сороса також має філії у Відні, Брюсселі, Парижі та Лондоні. В Угорщині фонд "Відкрите суспільство" працював з 1984 року. Стипендії, які видає фонд для навчання за кордоном, раніше отримували кілька засновників владної в Угорщині партії "ФІДЕС - Угорський громадянський союз", в тому числі нинішній прем'єр-міністр країни Віктор Орбан, пише 444.hu.

Американський мільярдер угорсько-єврейського походження, 87-річний Джордж Сорос вважається жорстким критиком Орбана. Партія ФІДЕС і собі веде кампанію проти Сороса. У липні 2017 року парламент прийняв суперечливий закон, що посилює контроль держави над неурядовими організаціями (НУО), фінансованими з-за кордону. Закон спрямований передусім проти організацій, фінансово підтримуваних Соросом, і зобов'язує їх щорічно подавати список своїх найважливіших іноземних спонсорів і реєструватися як "організації, що отримують вигоду від іноземного фінансування".

20 лютого парламент Угорщини почав розглядати законопроект, який його ініціатори називають пакетом законів "Зупинити Сороса". Ініціатива націлена на НУО, які вважаються чи не останніми незалежними структурами, що стежать за діяльністю влади в країні. Зокрема, Будапешт хоче зобов'язати всі НУО, "які сприятимуть у будь-якій формі нелегальній міграції", проходити спеціальну реєстрацію і регулярно подавати докладну звітність про свою діяльність.

Зі свого боку прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що не засмучений закриттям регіонального центру в Будапешті. "Ви можете зрозуміти, що я не буду плакати, якщо фонд "Відкрите суспільство" покине Угорщину, заявив він 20 квітня в інтерв'ю угорському радіо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram