ГоловнаСвіт

Дуров готовий витратити "мільйони доларів" для обходу блокування Telegram у Росії

За словами засновника месенджера, число користувачів Telegram у Росії не знизилося

Дуров готовий витратити "мільйони доларів" для обходу блокування Telegram у Росії
Фото: Радио Свобода

Засновник месенджера Telegram Павло Дуров заявив про початок фінансування сервісів, які допоможуть обходити блокування на території Росії, повідомляє Радіо Свобода.

"В рамках "Цифрового опору" - децентралізованого руху на захист цифрових свобод і прогресу - я почав виплачувати bitcoin-гранти адміністраторам Proxy і VPN. Протягом цього року буду радий пожертвувати мільйони доларів особистих коштів на ці цілі", - написав Павло Дуров в соціальній мережі "ВКонтакте".

Інформація про так званий "цифровий опір" з'явилася на сторінці Павла Дурова у заблокованій на території України соцмережі "ВКонтакте" 16 квітня. Підприємець опублікував логотип, на якому зображено собаку в капюшоні. Інтернет-користувачі вже впізнали в ньому емблему соцмережі "ВКонтакте". Коментарів Павло Дуров не залишив.

Засновник Telegram заявив, що в месенджері поки що не бачать помітного зниження числа російських користувачів, незважаючи на блокування з боку Роскомнагляду. За словами Дурова, для обходу обмежень росіяни використовують VPN і проксі-сервіси.

Дуров подякував росіянам "за підтримку і відданість Telegram". Він також висловив подяку за "неучасть у політичній цензурі" американським компаніям Apple, Google, Amazon і Microsoft, IP-адреси яких через зв'язок з Telegram також піддалися блокуванню.

Таганський суд Москви в п'ятницю 13 квітня ухвалив заблокувати месенджер на території Росії в зв'язку з відмовою надати ФСБ ключі шифрування.

У понеділок Роскомнагляд почав блокувати пов'язані з Telegram IP-адреси компаній Amazon і Google. Через це постраждали сотні онлайн-сервісов, в їх числі інтернет-магазини, кур'єрські служби, хмарні сховища, онлайн-ігри, сервіси компанії Microsoft, месенджер Viber, а також російська соцмережа "Однокласники"

Про проблеми з доступом до своїх же ресурсів заявляють і в самому Роскомнагляді, однак у відомстві ці проблеми пов'язують з DDoS-атаками. Повідомляється також про збої в роботі Твітера.

Всього в Росії близько 15 мільйонів користувачів Telegram - це близько семи відсотків від загального числа користувачів месенджера в світі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram