ГоловнаСвіт

Росія в Радбезі ООН заблокувала резолюцію США щодо хіматаки у Сирії

Проти проголосувала також Болівія, Китай утримався.

Росія в Радбезі ООН заблокувала резолюцію США щодо хіматаки у Сирії
Фото: EPA/UPG

Росія заблокувала у Раді Безпеки ООН проект резолюції США про заснування нового механізму розслідування хімічних атак в Сирії.

РИА Новости передає, що за документ проголосували 12 членів Ради, проти - Росія і Болівія, Китай утримався.

Постпред Росії в Радбезі Василь Небензя заявив, що з допомогою нової резолюції США "намагаються відродити спільний механізм розслідування, який "покрив себе ганьбою", винісши вирок суверенній державі - Сирії - без підтверджувальних даних".

У документі, представленому США, йдеться, що після вивчення доповіді нової місії ООН (UNIMI), Рада Безпеки ООН має заявити про порушення резолюції 2118 ("Про встановлення міжнародного контролю над хімічною зброєю Сирії та її знищення") і вжити заходів згідно з Главою VII Статуту ООН, яка визначає дії у випадку загрози миру.

У Вашингтоні вважають, що місія повинна замінити групу експертів ООН-ОЗХБ з розслідування випадків застосування хімічної зброї в Сирії (СМР).

Минулого тижня в Мережі з'явилися повідомлення про хіматаку в сирійському місті Дума, в результаті якої загинули не менш ніж 70 людей. Західні країни звинуватили у події режим Башара Асада.

Влада США оголосила, що вивчає можливість "військової відповіді" на дії урядових сил. У понеділок Дональд Трамп сказав, що ухвалить рішення про заходи проти влади САР у найближчі 48 годин.

Російський Центр із примирення ворожих сторін спростував інформацію про застосування хімзброї у Східній Гуті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram