ГоловнаСвіт

"Новачок" у формі гелю нанесли на ручку вхідних дверей будинку Скрипаля, - ЗМІ

Британська преса повідомила нові подробиці у справі отруєння в Солсбері.

"Новачок" у формі гелю нанесли на ручку вхідних дверей будинку Скрипаля, - ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Британські газети з посиланням на власні джерела в спецслужбах повідомляють нові подробиці отруєння в Солсбері екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. Про це повідомляє ВВС.

Найдокладніше про розслідування пише Mail on Sunday, посилаючись на останній закритий брифінг британських служб безпеки. Зокрема, газета вперше повідомляє, що нервово-паралітичну речовину "Новачок" було застосовано у формі прозорого гелю без запаху, який нанесли на ручку вхідних дверей у будинку Скрипаля вранці 4 березня.

"Російські агенти" спостерігали за пересуваннями Сергія Скрипаля протягом двох тижнів і вирішили скоїти напад у неділю, щоб уникнути можливості того, що до дверної ручки торкнеться листоноша чи хтось іще. Якби це сталося, ручку довелося б намазувати гелем ще раз, що збільшило б ризик виявлення.

Зовсім випадково в лікарні, куди доправили Скрипалів після отруєння, в той момент перебували лікарі, які пройшли тренінг з допомоги постраждалим від хімічної зброї. Вони використовували як антидот атропін і інші ліки, схвалені лабораторією Портон-Даун.

Газета також повідомляє, що слідство має нові подробиці про пересування Скрипаля в день отруєння.

Раніше передбачали, що вони пішли з дому о 9:15 ранку і більше туди не поверталися, - а отруйну речовину, відповідно, було нанесено ввечері напередодні.

Однак тепер стало відомо, що Сергій і Юлія ненадовго повернулися додому близько 11:30, а з цього випливає, що дверну ручку обмазали отруйним гелем "посеред білого дня", вже після того як Скрипалі вийшли з дому вранці.

Сергія Скрипаля було отруєно в момент відчиняння дверей. Судячи з усього, Юлія торкнулася ручки вже після нього.

На той момент значна частина отруйного гелю вже опинилася на руках її батька, і ступінь ураження Юлії виявився меншим.

Газета цитує неназване джерело в службах безпеки, який стверджує, що "Кремль хотів, щоб його агенти покинули Великобританію до того, як можна було встановити, що в Солсбері було застосовано "Новачок".

"Тому вони понизили його токсичність і використовували цю речовину у формі гелю, а не газу, оскільки якби Скрипалі вдихнули такий газ, вони померли б дуже швидко", - продовжує цитату газета.

Хоча росіяни й розбавили "Новачок", вони, втім, розраховували на те, що Скрипалі помруть, стверджує джерело видання, і їхнє одужання стало великим розчаруванням для Москви.

"Те, що вони вижили, - конфуз для президента Путіна, який звик вважати, що його служби безпеки можуть убити кого завгодно і де завгодно й при цьому не бути спійманими. Зазвичай так і відбувається", - додало джерело.

Одразу кілька видань повідомляють, що будинок Скрипаля вартістю 400 тисяч фунтів (понад 560 тисяч доларів), швидше за все, буде повністю знесений, оскільки це легше зробити, ніж перевіряти кожен сантиметр будинку на присутність "Новачка".

Італійський ресторан Zizzi і паб The Mill, що їх Скрипалі відвідали за кілька годин до того, як їм стало погано, мабуть, також знесуть.

Цього тижня влада зведе триметрові паркани навколо місць, де Скрипалі побували в день нападу і де триває розслідування. Паркани простоять щонайменше до осені.

Та-таки Mail on Sunday повідомляє, що Юлія Скрипаль, швидше за все, отримає притулок у Великобританії.

За словами газети, її долю обговорювали у вищих ешелонах уряду минулого тижня, оскільки очікується, що скоро її випишуть з лікарні. Влада побоюється за її безпеку, якщо вона повернеться в Росію.

Судячи з усього, Скрипалі отримають нові імена і їх переселять у секретне місце, повідомляє газета, підкреслюючи, що Юлія не відповіла на прохання Росії дозволити представникам російського консульства відвідати її в лікарні.

Якщо Юлія Скрипаль залишиться у Великобританії, то їй доведеться розпрощатися зі своїм "таємничим нареченим", 30-річним Степаном Вікєєвим, який, як пише газета, переховується і не виходив на зв'язок з нею та її родичами з моменту нападу в Солсбері. Їй також доведеться попрощатися зі своєю улюбленою собакою.

Юлія Скрипаль має квартиру в Москві, а також автомобіль Ford Kuga.

Тим часом Sunday Times пише, що на британський уряд і спецслужби чиниться тиск, щоб вони оприлюднили більше доказів того, що саме Росія стоїть за нападом на Скрипалів.

Спеціаліст з хімічної зброї Хаміш де Бреттон-Гордон, який частково знайомий з перебігом розслідування, закликав уряд оприлюднити більше інформації. Сам він каже, що він на 100% упевнений, що напад організовано Росією.

Газета зазначає, що хоча Сергій Скрипаль опритомнів, стан його здоров'я гірший, ніж у дочки, але влада сподівається, що вони обидва незабаром зможуть надавати допомогу слідству.

Втім, незважаючи на суттєве поліпшення здоров'я пацієнтів, фахівці кажуть, що вони обоє заледве чи відновляться повністю і що їм, радше за все, знадобиться постійна медична допомога.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що спецслужби мають намір запропонувати Скрипалям виїхати під іншими іменами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram