ГоловнаСвіт

Екс-президента Південної Кореї засудили до 24 років в'язниці

Суд підтримав більшу частину пред'явлених Пак Кин Хе звинувачень.

Екс-президента Південної Кореї засудили до 24 років в'язниці
Фото: EPA/UPG

Колишнього президента Південної Кореї Пак Кин Хе засуджено до 24 років тюремного ув'язнення за 18 пунктами звинувачень.

Вирок у п'ятницю оголосив Центральний районний суд Сеула, повідомляє Yonhap.

Суд підтримав більшу частину пред'явлених Пак Кин Хе звинувачень, у тому числі в розголошенні державної таємниці, вимаганні та отриманні хабарів, а також зловживанні владою.

Нагадаємо, скандал у Південній Кореї розгорівся в жовтні 2016 року. Журналісти знайшли в сміттєвому баку готелю портативний комп'ютер з секретними документами, серед яких були тексти промов президента. Пізніше Пак Кин Хе зізналася, що в перші роки на посаді радилася зі своєю подругою Чхве Сун Сіль під час підготовки до виступів і, порушуючи конституцію, допустила її до секретних документів.

Також у пресі з'явилися повідомлення про отримання великими південнокорейськими корпораціями, в тому числі Samsung, підтримки уряду в обмін на надання великих сум грошей фондам, створеним Чхве Сун Сіль - це близька подруга Пак Кин Хе. Стверджувалося, що Чхве Сун Сіль, не займаючи державних постів, втручалася в справи президентської адміністрації і отримувала вигоду, використовуючи зв'язки з головою держави. За оцінкою особливої слідчої комісії, президентові і її подрузі вдалося отримати від Samsung близько $120 млн.

Також слідчі виявили у власності сім'ї Чхве активи загальною вартістю близько $236 млн. Однак слідство не стверджує, що всі ці активи були придбані незаконно.

10 березня конституційний суд країни відсторонив Пак Кин Хе від управління державою. Вперше в історії Південної Кореї суд ухвалив імпічмент президенту, який їй оголосив парламент. Таким чином Пак Кин Хе втратила президентську недоторканність і імунітет від кримінального переслідування. І подруга президента, і фактичний голова корпорації Samsung перебувають під арештом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram