ГоловнаСвіт

Місцем виробництва "Новачка" назвали лабораторію під Саратовом

Такі відомості британська розвідка повідомила на брифінгу для союзників.

Місцем виробництва "Новачка" назвали лабораторію під Саратовом
Фото: EPA/UPG

Місцем виробництва бойової нервово-паралітичної речовини, застосованої в Солсбері проти колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії, є військова дослідницька база в закритому місті Шихани в Саратовській області, повідомляє газета The Times.

За даними видання, такі відомості представники британської розвідки повідомили на брифінгу для союзників. Брифінг проводився для того, щоб переконати світових лідерів у причетності Росії до отруєння Скрипаля з використанням речовини "Новачок".

За підсумками цього брифінгу західні країни на знак солідарності з Великобританією вислали 150 російських дипломатів. На брифінгу базу в Шиханах порівнювали з британською військовою лабораторією Портон-Даун, де проводилося дослідження речовини, застосованої проти Скрипаля. Британська розвідка вважає, що на цьому об'єкті в Саратовській області протягом останніх десятиліть проводилися випробування ефективності застосування "Новачка" для здійснення замахів за кордоном.

"Виявлені в Шиханах запаси занадто малі для того, щоб їх використовувати на полі бою, через що можна припустити їх використання з метою точкових убивств", - пише The Times. Експерт з хімічної зброї і колишній офіцер британської армії Хеміш де Бреттон-Гордон, який бачив ці дані розвідки, назвав їх "переконливими". "Немає сумнівів, що росіяни зачищають сліди, поки ми про це говоримо", - сказав він у бесіді з газетою.

У Шиханах розташовано Центральний науково-дослідний випробувальний інститут, який "є головним у Міністерстві оборони з проблем радіаційного, хімічного і біологічного захисту", говорив у 2008 році начальник інституту, полковник Сергій Кухоткін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram