ГоловнаСвіт

У російському Єкатеринбурзі скасували вибори мера

Четверте за чисельністю населення місто Росії очолює опозиціонер.

У російському Єкатеринбурзі скасували вибори мера
Митинг против отмены прямых выборов в Екатеринбурге
Фото: телеграм-канал Varlamov News

У Росії законодавчі збори Свердловської області, адміністративним центром якої є Єкатеринбург, скасували прямі вибори голови міста.

Закон ухвалили регіональні депутати у вівторок відразу в трьох читаннях. Напередодні в найбільшому місті Уралу відбулася демонстрація протесту проти позбавлення громадян права безпосередньо обирати міське керівництво, пише "Бі-бі-сі".

Найближчі вибори голови міста повинні були відбутися у вересні цього року. Повноваження, що надаються цією посадою, невеликі, але вона має символічне значення.

Діючий голова Єкатеринбурга опозиціонер Євген Ройзман заявив, що не планує брати участь у конкурсі на посаду голови міста і впевнений, що його б не призначили на цю посаду. На його переконання, обласні законодавчі збори змінили процедуру виборів тільки для того, щоб не дати йому шансу на другий термін.

Законопроект, який замінює прямі вибори голови Єкатеринбурга на голосування депутатів міської думи, було внесено губернатором Свердловської області Євгеном Куйвашевим. За документ проголосували 42 депутати законодавчих зборів, проти - четверо.

Тепер міського голову Єкатеринбурга обиратимуть депутати міськдуми зі списку кандидатів, представлених конкурсною комісією.

Прямі вибори голів суб'єктів федерації і міст були скасовані за ініціативою президента Володимира Путіна в 2004 році - це був один з "антитерористичних" заходів Кремля, прийнятих після трагедії Беслана.

Після хвилі опозиційних протестів зими 2011-2012 рр. тодішній президент Росії Дмитро Медведєв за місяць до закінчення своїх повноважень вніс у Думу закон про повернення прямих виборів губернаторів і мерів, який відразу ж затвердили.

У наступні роки суб'єкти федерації, починаючи з республік Північного Кавказу, почали по черзі відмовлятися від принципу прямих виборів, замінюючи їх на голосування депутатів місцевих законодавчих органів.

Єкатеринбург - четверте за чисельністю населення місто Росії. Крім нього, серед мегаполісів, керівниками яких були обрані незалежні від вертикалі влади і від партії "Єдина Росія" кандидати, - Новосибірськ (третє місце після Москви і Петербурга за кількістю жителів), де в 2014 році мером став комуніст Анатолій Локоть.

Обраний городянами мер Ярославля Євген Урлашов - близький соратник засновника партії "Громадянська платформа" мільярдера Михайла Прохорова - був заарештований через рік з невеликим після перемоги на виборах за звинуваченням в отриманні хабара і через три роки засуджений до 12,5 року в колонії суворого режиму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram