ГоловнаСвіт

Радбез ООН провів екстрене засідання через загострення ситуації в секторі Гази

Вчора на кордоні між Палестиною та Ізраїлем було вбито щонайменше 12 людей, близько 1000 отримали поранення.

Радбез ООН провів екстрене засідання через загострення ситуації в секторі Гази
Столкновения в секторе Газа между палестинцами и израильскими военными
Фото: EPA\UPG

Радбез ООН 31 березня у штаб-квартирі в Нью-Йорку провів екстрене засідання через загострення ситуації в секторі Гази і закликав уникнути подальшої ескалації насильства. Про це повідомляє "Німецька хвиля".

Засідання скликали після того, як щонайменше 12 палестинців було вбито, більш ніж 1000 отримали поранення під час зіткнень з ізраїльськими солдатами вчора, 30 березня, на кордоні між двома державами.

Помічник генерального секретаря ООН з політичних питань Тае-Брук Зерихун зазначив, що силам безпеки Ізраїлю "варто виявити стриманість".

"Сила повинна використовуватися тільки в крайньому випадку, а випадки загибелі людей повинні бути розслідувані", - сказав він.

Постійний представник Палестини в ООН Ріяд Мансур повідомив, що, за останніми даними, в результаті застосування зброї з боку ізраїльських силовиків загинули 17 палестинців, близько 1400 отримали поранення, серед них є діти.

Представник Ізраїлю був відсутній на засіданні нібито через початок підготовки до головного юдейського свята Песах.

Вчора, 30 березня, в секторі Гази почалася багатоденна акція протесту палестинців - "Великий день повернення", організована радикальним палестинським ісламістським рухом ХАМАС. Близько 20 тисяч протестувальників зібралися біля розмежувального паркану, що відокремлює палестинські землі від ізраїльських. Палестинці розбили п'ять наметових таборів, які мали стати базами для учасників акції.

Марш має на меті привернути увагу до долі палестинців, що живуть на правах біженців в інших країнах.

Проте вже в перші години сталися зіткнення між ізраїльськими військовими і десятками палестинців. У ніч на п'ятницю біля розмежувального паркану танковим вогнем було убито палестинця. За даними прес-служби армії оборони Ізраїлю, вогонь було відкрито тому, що два палестинці наблизилися до кордону і "здійснювали підозрілу діяльність".

Пізніше командування Ізраїлю повідомило, що палестинці почали кидати у військовослужбовців камені, кілька сотень людей, подолавши загороджувальний паркан, прорвалися на ізраїльську територію. У відповідь військовослужбовці застосували сльозогінний газ і відкрили вогонь у "призвідників" заворушень.

Однак Радбез ООН не виніс жодного рішення за підсумками екстреного засідання. Представник Палестинської національної адміністрації при ООН Ріад Мансур висловив розчарування підсумками засідання. Представник Ізраїлю Дані Данон заявив, що міжнародній спільноті не варто "йти на поводу у добре організованого і жорстокого терористичного угруповання".

Зазначимо, початок протестів приурочено до Дня землі, який палестинці відзначають у п'ятницю. Він встановлений на згадку про шість арабів, які загинули 1976 року під час протестів проти експропріації земельних наділів.

Кульмінацію заходу організатори планують на 15 травня, коли палестинці відзначатимуть Накбу - "День національної катастрофи", що сталася після створення Ізраїлю 1948 року, коли після першої арабо-ізраїльської війни майже 700 тисяч палестинців були змушені покинути свої землі.

Біженці, що покинули палестинські землі після 1948 року в різний час, чисельність яких разом з нащадками наближається до п'яти мільйонів, домагаються права на повернення. Ізраїльська влада відкидає їхні вимоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram